Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: російські «гумконвої» грубо порушують українські й міжнародні норми


Російський священик освячує 12-й «гумконвой» перед відправленням до України, Московська область, 27 січня 2015 року
Російський священик освячує 12-й «гумконвой» перед відправленням до України, Московська область, 27 січня 2015 року

Усі попередні «гуманітарні конвої» Росії, введені нею до захоплених сепаратистами частин сходу України, переміщувалися на територію України з грубим порушенням українських і міжнародних норм, заявили у п’ятницю в Міністерстві закордонних справ.

При цьому, заявив речник МЗС Євген Перебийніс у зв’язку з наміром Росії ввести вже дванадцятий таки «гуманітарний конвой», Україна залишається відкритою до гуманітарної допомоги, що надходить від іноземних держав та міжнародних організацій.

Але, наголошують в МЗС, така допомога має надходити виключно за погодженням із урядом України та у відповідності до українського національного законодавства, загальновизнаної міжнародної практики, а також узгоджених із міжнародними організаціями модальностей її доставки на територію України.

Крім того, в міністерстві застерегли, що через те, що в окремих районах Донецької та Луганської областей діють незаконні збройні формування, які чинять злочини проти людяності, саме на російській стороні та бойовиках лежить уся відповідальність за безпеку «гуманітарного вантажу».

Після оголошення Росії про намір ввести в Україну вже дванадцятий «гуманітарний конвой» почали лунати припущення, що проти нього можлива провокація з боку сепаратистів чи російських військ, у якій мають звинуватити Україну й дати привід Росії ввести свої війська вже офіційно.

У п’ятницю Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в новому «гумконвої» буде 176 автомашин, із яких 157 вантажних, і вони мають доставити близько півтори тисячі тонн «гуманітарного вантажу». Цей вантаж, без подробиць, описаний так: 920 тонн продуктів харчування, 158 тонн «матеріальних засобів», 60 тонн «медичного майна» і 299 тонн пально-мастильних матеріалів.

Днями президент Петро Порошенко назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними. В Україні також звертають увагу, що щоразу після введення чергового «конвою» сепаратисти посилюють обстріли й напади на українські позиції.

XS
SM
MD
LG