Доступність посилання

ТОП новини

Українська сторона знову не брала участі в оформленні «гумконвою» з Росії – ДПСУ


12-й російський «гумконвой» перед введенням до України, Московська область, 27 січня 2015 року
12-й російський «гумконвой» перед введенням до України, Московська область, 27 січня 2015 року

Оформлення вже дванадцятого «гуманітарного конвою», який Росія ввела в суботу на захоплені сепаратистами частини територій Донбасу, знову, як і в попередніх таких випадках, відбулося без дотримання міжнародних норм і без участі української сторони, повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Міжвідомча група українських прикордонників і митників, а також представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, які перебували на російських пунктах пропуску «Донецьк» і «Матвеєв Курган», і цього разу не мали можливості перевірити вантаж, наводить його слова агентство «Укрінформ».

За його словами, ніяких юридичних документів, пов’язаних із прикордонно-митним оформленням вантажу, українська сторона не підписувала.

«Ми не беремо в цьому ніякої участі, лише можемо хоч якось спостерігати за тим, що відбувається у пунктах пропуску через українсько-російський кордон», – сказав Слободян.

Раніше в суботу Росія ввела в захоплену частину Донбасу черговий «гуманітарний конвой». У Росії повідомили, що вантажівки на кордоні оглянули російські митники і прикордонники «у присутності представників митної та прикордонної служб України, а також спостерігачів місії ОБСЄ».

У п’ятницю Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в новому «гумконвої» буде 176 автомашин, із яких 157 вантажних, і вони мають доставити близько півтори тисячі тонн «гуманітарного вантажу». Цей вантаж, без подробиць, описаний так: 920 тонн продуктів харчування, 158 тонн «матеріальних засобів», 60 тонн «медичного майна» і 299 тонн пально-мастильних матеріалів.

В МЗС України тим часом вкотре наголосили, що будь-яка гуманітарна допомога має надходити виключно за погодженням із урядом України та у відповідності до українського національного законодавства, загальновизнаної міжнародної практики, а також узгоджених із міжнародними організаціями модальностей її доставки на територію України.

Днями президент Петро Порошенко назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними. В Україні також звертають увагу, що щоразу після введення чергового «конвою» сепаратисти посилюють обстріли й напади на українські позиції.

XS
SM
MD
LG