Доступність посилання

ТОП новини

Дебальцеве: цивільні мешканці доведені до відчаю, кажуть правозахисники


Дебальцеве: ще група мешканців їде в евакуацію, 3 лютого 2015 року
Дебальцеве: ще група мешканців їде в евакуацію, 3 лютого 2015 року

Представниця правозахисної організації Amnesty International, яка відвідала місто Дебальцеве на Донеччині, заявила сьогодні, що становище там катастрофічне. Тисячі мешканців міста доведені до відчаю невпинними важкими обстрілами, браком питної води, їжі, електрики і медичних потреб.

Багато літніх людей там змушені жити у переповнених підвалах у жахливих умовах і в абсолютному страху, багато з них перебувають у повному відчаї і не знають, що робити – ці люди «залишені на ласку сил, на які вони зовсім не мають впливу», заявила чільний радник організації з подолання криз Джоанн Марінер.

Вона наголосила, що обидві сторони конфлікту несуть відповідальність за те, щоб триматися подалі від житлових кварталів і надавати мешканцям міста можливість безпечно евакуюватися. Міжнародна спільнота, включно з Росією, повинна голосніше засуджувати порушення законів ведення війни обома сторонами, заявила Марінер.

Як звертають увагу в Amnesty International, Дебальцеве, важливий залізничний вузол, останніми днями перебуває під постійним обстрілом проросійських сепаратистів, які намагаються захопити його. Так само вони постійно обстрілюють єдину дорогу, якою можна виїхати з міста. За даними організації, деякі з цих обстрілів могли бути спрямовані не проти воєнних цілей.

Влада України повинна вжити всіх можливих заходів, щоб захистити цивільне населення всіх міст і сіл, що потерпають від конфлікту, зокрема, допомогти з евакуацією всіх охочих до безпечних місць. А проросійські сепаратисти повинні надати цивільним можливість виїхати, а також мають припинити нецілеспрямовані обстріли, заявили в Amnesty International.

Дебальцеве: українські військові допомагають мешканцям евакуйовуватися, 3 лютого 2015 року
Дебальцеве: українські військові допомагають мешканцям евакуйовуватися, 3 лютого 2015 року

Дебальцеве, яке контролюють українські сили, останніми днями стало ціллю проросійських сепаратистів і російських військ. Українські силові структури цими днями повідомляють, що щодня організовують усе нові евакуації мирних мешканців зруйнованого міста.

XS
SM
MD
LG