Доступність посилання

ТОП новини

Дебальцеве: ОБСЄ закликає до перемир’я на три дні


Дебальцеве: води немає, газу немає, сніг перетоплюють на воду на вогнищі надворі, фото 30 січня 2015 року
Дебальцеве: води немає, газу немає, сніг перетоплюють на воду на вогнищі надворі, фото 30 січня 2015 року

Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич закликав сьогодні всіх учасників боїв за місто Дебальцеве на Донеччині утримуватися від насильства і негайно припинити бойові дії.

Він також закликає всіх учасників боїв із гуманітарних міркувань негайно укласти місцеве перемир’я терміном принаймні у три дні, щоб уможливити евакуацію цивільного населення. Голова ОБСЄ попросив свого спеціального представника у Тристоронній контактній групі Гайді Тальявіні порушити це питання через Тристоронню групу, мовиться в повідомленні.

Крім того, на думку Дачича, це перемир’я необхідно використати для негайного поновлення консультацій із метою домогтися сталого припинення вогню і повного виконання Мінських домовленостей.

Саме Мінський протокол і Мінський меморандум, підписані у вересні минулого року, залишаються підґрунтям для мирного вирішення конфлікту, наголосив чинний голова ОБСЄ.

Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, останніми днями перебуває під постійним обстрілом проросійських сепаратистів і російських військ, які намагаються захопити його на порушення Мінських домовленостей. Так само вони ведуть активний наступ практично на всій лінії фронту. Сепаратисти твердять, що готові припинити вогонь за умови, що лінія контакту буде визнана на нинішній час, за результатами значних територіальних захоплень, які вони здійснили так само на порушення Мінських домовленостей, поки українська сторона на виконання цих документів не відповідала силою на наступ. Україна й ОБСЄ наголошують, що єдина лінія контакту була встановлена 19 вересня і має бути дотримана.

XS
SM
MD
LG