Доступність посилання

ТОП новини

НАТО сформує 30-тисячні сили реагування в Європі зі штабом у Польщі


©Shutterstock
©Shutterstock

НАТО планує суттєво посилити та кількісно збільшити свої військові сили реагування в Європі з 13 тисяч до близько 30 тисяч військових, повідомив журналістам у штаб-квартирі альянсу високопосадовець НАТО, який побажав залишитися неназваним.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, п’ять тисяч із 30 тисяч становитимуть сили швидкого реагування – багатонаціональна бригада,яка об’єднуватиме до чотирьох батальйонів. Частина з цих підрозділів може бути приведена у повну бойову готовність та залучена до дії впродовж 2–5 днів. До 30-тисячного контингенту сил реагування входитимуть також бригади,які можуть бути мобілізовані й залучені до операціях упродовж 1,5–2 місяців, повідомляють у НАТО.

Багатонаціональний штаб командування військовими операціями в Північно-Східній Європі буде розташований у польському місті Щецин. Для цього буде посилено вже наявний там штаб альянсу. Над посиленням цього штабу працюють Польща, Німеччина та Данія.

Крім того, в альянсі розглядатимуть можливість розміщення ще однієї багатонаціональної бази НАТО в Румунії, сама країна висловила таке бажання.

Багатонаціональні штаби (бази) НАТО в Європі доповнять шістьма меншими базами: підрозділами об’єднаних сил НАТО у Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Румунії. Вони повинні будуть проводити спільні навчання та забезпечувати координацію країн-членів альянсу. Ці бази не матимуть повноважень для здійснення командування військовими операціями.

Сьогодні, 5 лютого, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбувається саміт міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу, на якому розглядатимуться питання формування в наступному році нових сил реагування альянсу.

XS
SM
MD
LG