Доступність посилання

ТОП новини

Полк «Дніпро-1» пропонує вирівняти лінію оборони по Донецьку


Полк спецпризначення «Дніпро-1» пропонує вирівняти лінію оборони по Донецьку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

«Якщо ми наступати захочемо, тоді потрібні ще бійці. А поки всього вистачає» – боєць у Пісках

Добровольчий підрозділ патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» утримує блокпости біля села Піски та позиції у самому селі. На цьому напрямку сепаратисти вже не намагаються прорвати фронт

Після обвалу терміналів Донецького аеропорту та відступу українських військ увага до сіла Піски значно зменшилась, але війна тут продовжується. Поки сепаратисти роблять безуспішні спроби оточити угрупування української армії та Національної гвардії у Дебальцевому, позиційна війна у Пісках не припиняється.

За словами одного з офіцерів полку «Дніпро-1» за позивним «Альпініст», противник не залишає спроб виснажити українських військових.

«Нам дуже пощастило, що зима була доволі тепла. Вони зараз намагаються якомога ефективніше використати останній місяць холодів – вибити усю інфраструктуру, до якої можуть дотягнутися», – наголосив офіцер. За його словами котел українським військам на цієї ділянці фронту не загрожує через цілу низку причин, перш за все природного характеру.

Окопна війна триває

Позиційна війна дійсно у самому розпалі. Два дні поспіль артилерія біля Пісок не припиняла працювати – на блокпості «Республіка Міст» було чутно і крупнокаліберну стволову артилерію і реактивну залпову. Наразі блокпост розширюється – бійці «Дніпра-1» намагаються підвищити контроль за лінією фронту. Великою загрозою для їхньої ділянки залишається глибока балка у кільках сотнях метрів від позиції українських військових – саме через неї можуть пробиратися диверсійно-розвідувальні групи. Також блокпост посилили технікою одної з механізованих бригад Збройних сил України.

Якщо ми наступати захочемо, тоді потрібні ще бійці. А поки всього вистачає – і зброї, і позицій

«Спочатку ми лякалися «градів», а зараз вже звикли, – розповідає боєць, який чергує на верхніх вогневих позиціях блокпосту. – Від них навіть міст рятує. А ось міномети гірше, особливо «Нона». Мене якось ударною хвилею на кілька метрів відкинуло».

Ротація на блокпосту проходить регулярно – три тижні бійці чергують біля мосту, потім їдуть на відпочинок на 10 днів. Як говорить боєць із позивним «Литовець», на захист позицій людей вистачає. «Це якщо ми наступати захочемо, тоді потрібні ще бійці. А поки всього вистачає – і зброї, і позицій», – наголосив він.

Головний противник – диверсанти та «гради»

Активні бойові дії на блокпості поки не ведуться – тривають лише обстріли та вилазки диверсійних груп. «Вночі по наших позиціях працює снайпер, – розповідає полтавчанин із позивним «Олекса». – Лише за останній тиждень 8 разів диверсанти намагались пройти повз блокпост – ми їх зустріли вогнем». Боєць згадав Майдан, у якому брав участь та закликав відмовитись від тих методів: «Треба припиняти ходити маршем та кричати. Треба вже щось робити. Якщо ви не на фронті – допомагайте тим, хто в тилу».

Офіцер полку «Дніпро-1» із позивним «Кеп» підсумовує: «Занадто багато наших солдат тут загинуло, отже ми звідси не підемо. Якщо керівництво хоче вирівняти лінію фронту, нехай рівняють по Донецьку».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG