Доступність посилання

ТОП новини

Литва підтверджує, що передала Україні озброєння


@shutterstock
@shutterstock

Міністр оборони Литви Юозас Олекас підтвердив сьогодні, що його країна передала українській армії елементи озброєння, про які вона просила.

«Ми надавали гуманітарну допомогу, приймали на лікування поранених українських солдатів. Ми виконали свою обіцянку й у відповідь на прохання надали деякі елементи озброєння… це була безоплатна допомога дружній нам країні», – сказав він журналістам у Брюсселі, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

На уточнювальне запитання про різновиди, типи і кількість одиниць цього озброєння Олекас сказав: «Відповіді на ці запитання знають українські військові».

«Ми переконані, що Україна воює за свою незалежність та європейські, демократичні цінності, і ми маємо допомагати в тому обсязі, в якому можемо», – додав він.

В Україні про те, що Литва передала Збройним силам України елементи озброєння на прохання української сторони, повідомляв Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України ще місяць тому, так само без уточнень.

Слова литовського міністра пролунали на зустрічі голів оборонних відомств країн-членів НАТО. При цьому решта міністрів, які говорили на тему можливості постачати Україні озброєння, висловилися проти, заявляючи, що це тільки загострить збройний конфлікт у частині сходу України і що необхідне тільки дипломатичне його вирішення, а воєнного не може бути. З такими заявами виступили, зокрема, міністри оборони Нідерландів, Німеччини, а також Італії; британський міністр говорив тільки про можливу допомогу Україні нелетальним обладнанням, а міністр оборони США уник прямої відповіді і лише теж повторив слова про неможливість воєнного вирішення, інформує агентство «Ройтерз».

XS
SM
MD
LG