Доступність посилання

ТОП новини

Європейським лідерам набридла війна в Україні – політолог


Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель
Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель

Київ ­– Європі все більше набридає війна на Донбасі. Вона готова взятися за розв’язання цієї проблеми, навіть пішовши на певні поступки Росії. Таким чином експерти коментують активізацію візитів європейських лідерів до Києва та Москви. Після переговорів із президентом Порошенком, де керівники Німеччини та Франції обговорювали новий план із врегулювання на сході України, Ангела Меркель та Франсуа Олланд планують зустрітися 6 лютого із Володимиром Путіним. Напередодні Київ також відвідав державний секретар США Джон Керрі. Фахівці наголошують, що Москва грається у миротворців, щоб закріпити захоплення сепаратистами територій після укладення Мінських угод. А головне – Кремль хоче під виглядом «миротворчої операції» легалізувати присутність на Донбасі своєї армії та заморозити конфлікт за прикладом Придністров’я.

За понад 5 годин переговорів у Києві президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель і французький лідер Франсуа Олланд напрацювали спільні пропозиції для втілення Мінських домовленостей. Про це повідомив речник Порошенка Святослав Цеголко.

«Зустріч нормандської трійки пройшла добре. Не хвилюйтеся. На Україну не тиснуть. Франція і Німеччина нам допомагають повернути мир», – додав зі свого боку міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий заявив після зустрічі, що керівники Франції і Німеччини не привозили ніякої пропозиції від президента Росії Володимира Путіна щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Як сказав Валерій Чалий на телеканалі «1+1», Порошенко, Меркель і Олланд погоджуються, що саме Мінські домовленості є базовими для вирішення конфлікту на Донбасі. Про це ж заявляв, перебуваючи у Києві й державний секретар США Джон Керрі.

Раніше повідомляли, що Меркель і Олланд розробили новий мирний план, що ґрунтується на дотриманні територіальної цілісності України. Але його подробиці не повідомляли. Не оприлюднили наразі також пропозиції з урегулювання становища на Донбасі, які запропонував зі свого боку президент Росії. Вони стануть відомі 6 лютого, коли Володимир Путін прийме у Москві лідерів провідних європейських країн – Ангелу Меркель і Франсуа Олланда.

Без активнішого залучення до врегулювання на Донбасі Сполучених Штатів, за посередництва лише провідних держав ЄС сподіватися на реальний прогрес у переговорах марно. Це зазначив Радіо Свобода політичний експерт Андрій Миселюк. На його погляд, зустрічі у Мінську тристоронньої контактної групи показали – розраховувати на договороздатність лідерів сепаратистів безглуздо. Має бути пряма відповідальність за можливі угоди самого президента Путіна, а не його маріонеток. Відповідальність засвідчена присутністю за столом перемовин представника США.

Звичайно, Україна постійно наполягає на повернені до «женевського формату», тобто, щоб там були ЄС і США
Андрій Миселюк

«Звичайно, Україна постійно наполягає на повернені до «женевського формату», тобто, щоб там були ЄС і США. І представник України у цій тристоронній контактній групі Леонід Кучма наголошував на тому, що якщо під цими документами буде стояти підпис не посла Зурабова, а особиста президента Путіна, то це придасть зовсім іншу вагу, і зовсім інші наслідки буде мати цей документ», – зауважив Андрій Миселюк.

«Світ хоче якось рішуче розв’язати українську проблему»

А інший політичний експерт Олексій Толкачов зауважив Радіо Свобода, що у світі вже втомилися від війни на Донбасі. Й ті ж європейські лідери вирішили ймовірно дотискати Київ до якихось компромісних рішень, які влаштовуватимуть і Захід, і Путіна, і Україну.

Думаю, що цей приїзд Меркель і Олланда до Києва, та ще й Керрі сюди навідався – це ознака того, що світу конфлікт в Україні вже починає набридати
Олексій Толкачов

«Думаю, що цей приїзд Меркель і Олланда до Києва, та ще й Керрі сюди навідався – це ознака того, що світу конфлікт в Україні вже починає набридати. І світ хоче якось рішуче розв’язати українську проблему. А наскільки це буде виграшна ситуація для України, ще стоїть під питанням», – підкреслив Олексій Толкачов.

До речі, один із компромісних кроків назустріч Путіну Європа вже зробила. Франсуа Олланд запевнив, що Франція не бажає, щоб Україна приєднувалася до НАТО. «Це я кажу росіянам, які досі стурбовані з цього приводу», – уточнив він.

Тим часом у Росії все активніше говорять про можливість використання миротворчого контингенту для врегулювання ситуації на Донбасі. Зокрема, про це йшлося у заяві речника МЗС Росії Олександра Лукашевича. За його словами, подібні плани «обговорюють на експертному рівні». Такі плани справді обговорюють на експертному рівні в Україні. На думку військового фахівця Дмитра Тимчука, від «миротворчої операції» виграє тільки Путін та сепаратисти.

Цей сценарій є універсальним для Москви. У разі початку «миротворчої операції» Київ втрачає будь-яку можливість проведення своєї воєнної операції із визволення Донбасу... Плюс – легалізація Збройних Сил Росії на Донбасі як «миротворців»
Дмитро Тимчук

«Цей сценарій є універсальним для Москви. У разі початку «миротворчої операції» Київ втрачає будь-яку можливість проведення своєї воєнної операції із визволення Донбасу, інакше буде конфлікт із ООН та міжнародним співтовариством. В той же час «ДНР» і «ЛНР» (точніше, Кремль, який ними керує) зберігає повну можливість будь-коли відновити бойові дії. Адже вони не визнані як державні утворення на міжнародному рівні... Плюс – легалізація Збройних Сил Росії на Донбасі як «миротворців», – наголосив Дмитро Тимчук.

У «ДНР» уже заявили, після виступу речника МЗС Росії Лукашевича, про готовність розглянути питання введення миротворців ООН на Донбас після припинення вогню.

Натомість президент України Петро Порошенко в інтерв'ю іспанському виданню El Pais наголошував, що підстав для введення миротворчого контингенту в Україну немає.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG