Доступність посилання

ТОП новини

Президентству Путіна залишилися лічені дні (світова преса)


Якщо ж ані революція, ані переворот не витіснить російського президента, то заворушення у «неросійських» регіонах Росії можуть його знищити – Foreign Affairs

Американський часопис обговорює з експертами можливості мирних переговорів стосовно ситуації в Україні. Інше американське видання нагадує, що США є наддержавою і має себе відповідно поводити. Британська газета вважає, що у Європи залишилися ще економічні важелі у боротьбі з Росією. В іншому західному часописі аналітик пояснює, чому до кінця президентства Володимира Путіна залишилися лічені дні.

Американський часопис Time пише, що, згідно з експертами, мирні ініціативи Заходу в Україні навряд чи спрацюють. «Росіяни дали чітко зрозуміти те, чого вони хочуть. Це не означає, що ми маємо їм це віддати, однак не варто мати сумніви стосовно того, що амбіції Росії повністю суперечать бажанням України та західній політиці», – пише видання.

Експерти говорять про те, що Росія ніколи не піддається вимогам. Навіть якщо крок є економічно раціональним чи таким, що підтримує російську національну політику, піддаватися вимогам є просто не в стилі Росії, і точно не в стилі російського президента Володимира Путіна, пише видання.

Часопис Time: «Мирні пропозиції Заходу до Росії стосовно ситуації в Україні навряд чи спрацюють, вважають експерти»

Однак, інші експерти говорять про те, що не відомо, чи воєнне вирішення конфлікту (надання Україні американської зброї) може досягнути того, чого дипломатичні переговори не можуть. Найбільшою проблемою для цих аналітиків є те, що США, здається, не має плану на майбутнє. «Чи готові США до прямого військового конфлікту з ядерно-озброєною Росією на її подвір’ї?» – запитує видання.

Американська газета Washington Post пише, що США мають думати та поводити себе як наддержава. Видання нагадує, що за останній час економічна міць цієї країни стала ще очевиднішою, у той час як її опоненти зазнають невдач – чи то через власні рішення, чи то через просте невезіння. «З цієї вигідної позиції США можуть дозволити собі думати як наддержава. Зокрема, вони не мають соромитися допомагати друзям або карати противників за безрозсудну поведінку, як у випадку з російською агресією в Україні», – пише видання.

Американський аналітик Ендрю Іксам: «Автор статті Дейвід Ігнатіус має рацію щодо американського везіння. (Нарешті! Доля освітила Америку своєю прихильністю!)

Поки що могутні США залишали відкритими двері для відступу безрозсудному російському президенту, зазначає газета. «Однак, якщо Путін відкине компроміс і продовжить свою гібридну війну в Україні, Вашингтон мав би забезпечити Україну зброєю. Якщо Путін ще більше загострить конфлікт, у той час як Росія послаблена економічно, це розпочне руйнівну війну по всій Україні. Його рішення, не наше», – зазначає видання.

Отже, США не варто нерозважливо витрачати свою поточну перевагу, щоб отримати короткострокові дипломатичні перемоги, підсумовує видання.

Редакція британської газети Guardian пише, що в ситуації з Україною варто вжити оперативних заходів, які не включають у себе забезпечення Києва американською зброєю. Росія може бути геополітичним гігантом, але ВВП країни не є більшим за ВВП Італії. Поки що європейські санкції і низька ціна на нафту мали доволі символічний вплив на російську політику, вважає видання. А от заборона використовувати міжнародну систему з проведення фінансових операцій Swift Росією стала б потужним ударом.

Аналітик Тарас Кузьо: «Guardian пропонує виключити Росію з системи Swift, а не забезпечувати Україну зброєю»

«Це можна зробити швидко, але й скасувати цей крок можна легко. Багатьом бізнесам буде завдана шкода. Однак, це витримати буде легше, ніж війну на європейському континенті», – зазначає видання.

Історик і професор політології Олександр Мотиль у статті для американського часопису Foreign Affairs пише, що президентству Володимира Путіна залишилися лічені дні. Незважаючи на те, що 85 відсотків росіян підтримують дії свого президента, можливість революції у Росії не варто відкидати. «Такий рух не має охоплювати всю країну, щоб досягти результату. Демонстрації у Москві, як і останні прояви «народної влади» у Києві, Каїрі, Манілі, можуть змінити режим», – пише видання.

Путіна також можуть усунути шляхом державного перевороту, вважає автор статті. Так звані «силовики», оточення російського президента, як палиця, що два кінці має. «Вони можуть допомогти йому залишитися при владі шляхом придушення політичної опозиції, але вони також можуть влаштувати переворот, коли «силовики» почнуть вважати, що політика Путіна підриває їхню безпеку чи статки», – пише Мотиль.

Фінський експерт Вілле Костян: «Олександр Мотиль, Foreign Affairs: чому Путін має лічені дні на посаді президента»

Якщо ж ані революція, ані переворот не витіснить російського президента, заворушення у «неросійських» регіонах Росії можуть його знищити. Мотиль вважає, що кримські татари можуть бути першим народом, який на репресії з боку Кремля відповість насильством. Серед інших небезпечних для режиму Путіна народів автор називає народи Північного Кавказу, волзьких татар і башкирів.

«Чи буде Росія і світ кращими без Путіна? Так, але тільки якщо наступник Путіна закінчить війну і підтримає зближення з Заходом», – закінчує свою статтю Мотиль.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG