Доступність посилання

ТОП новини

США: агресія проти України не минеться Росії, як минулася Грузія


Сюзан Райс, архівне фото
Сюзан Райс, архівне фото

Сполучені Штати Америки разом із європейськими союзниками створили коаліцію партнерів у всьому світі, щоб змусити Росію платити високу політичну й економічну ціну через її агресію проти України, на відміну від вторгнення до Грузії, що минулося їй безкарно, заявила у п’ятницю радник із національної безпеки США Сюзан Райс.

«Агресія Росії проти України – це мерзенний і смертоносний виклик утвердженому міжнародному праву й нормам», – наголосила вона, виступаючи в Інституті Брукінґза, дослідницькому центрі у Вашингтоні.

За її словами, без цієї коаліції партнерів Росія й зараз не зазнавала б втрат через її дії в Україні.

Згадуючи про нову стратегію національної безпеки США, оприлюднену раніше цього ж дня, Райс нагадала: у попередній стратегії 2010 року був інший кут зору й інша орієнтація щодо Росії. «Тоді все ще здавалося, що є перспективи відносин більшої співпраці», – сказала вона.

Зараз же, вважає радник із нацбезпеки, Росія становить особливий виклик. «І немає сумніву, що дуже багато наших зусиль, уваги й ресурсів буде приділено тому, щоб протистояти Росії, яка зараз поводиться дуже агресивним і загрозливим чином», – заявила Сюзан Райс.

США, а також Європейський союз і низка інших країн наклали на Росію кілька пакетів санкцій, і політичних, і економічних, спершу через її окупацію і спробу анексії українського Криму, потім через воєнну агресію на сході України. Коли 2008 року Росія напала на Грузію, вона зазнала тільки низки політичних заходів у відповідь, які пізніше були скасовані.

XS
SM
MD
LG