Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Олланд закінчили зустріч із Путіним, але робота над урегулюванням продовжиться – речник


Анґела Меркель, Володимир Путін і Франсуа Олланд під час зйомок протоколього фото в перерві зустрічі, Москва, 6 лютого 2015 року
Анґела Меркель, Володимир Путін і Франсуа Олланд під час зйомок протоколього фото в перерві зустрічі, Москва, 6 лютого 2015 року

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд завершили близько півночі за місцевим часом більш як п’ятигодинні переговори в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним за зачиненими дверима про можливість досягти миру в частині сходу України без ніяких заяв для преси.

Із коротким повідомленням виступив тільки речник російського керівника Дмитро Песков, який заявив, що за результатами переговорів будуть готувати текст можливого спільного документу щодо виконання мінських домовленостей, що врахував би і пропозиції президента України Петра Порошенка, і висловлені в перебігу нинішніх переговорів пропозиції президента Росії.

За словами речника, післязавтра, в неділю, всі чотири керівники держав підіб’ють підсумки підготовки такого документа у спільній телефонній розмові в «нормандському форматі», що передбачає участь України, Росії, Франції й Німеччини.

Песков назвав зустріч «змістовною і конструктивною».

Ніяких інших подробиць переговорів наразі немає.

Меркель і Олланд подали Путіну нові пропозиції щодо припинення конфлікту, узгоджені з Порошенком у перебігу їхніх переговорів учора в Києві. Після тієї зустрічі міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що зустріч «пройшла добре», і додав: «На Україну не тиснуть. Франція і Німеччина нам допомагають повернути мир». За його словами, керівники трьох держав «обговорили кроки, щоб Мінські домовленості запрацювали» повністю.

Про пропозиції Меркель і Олланда офіційно повідомляли без подробиць тільки те, що вони ґрунтуються на повному дотриманні мінських домовленостей від вересня минулого року і суверенітету й територіальної цілісності України. Деякі неофіційні повідомлення, що припускали можливість значних поступок Путіну з боку України і Заходу, передбачених цими пропозиціями, були спростовані.

XS
SM
MD
LG