Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко демонструє світові документи російських військових, які «заблукали» в Україні


Петро Порошенко на Мюнхенській конференції демонструє документи громадян Росії, вбитих чи полонених на сході України, 7 лютого 2015 року
Петро Порошенко на Мюнхенській конференції демонструє документи громадян Росії, вбитих чи полонених на сході України, 7 лютого 2015 року

Президент Петро Порошенко в перебігу виступу в суботу на Мюнхенській конференції з питань безпеки продемонстрував присутнім паспорти і військові квитки солдатів і офіцерів Росії, які воювали на сході України.

«Це найкращий доказ агресії і присутності російських військ… російських солдатів і офіцерів, які «заблукали» на сто кілометрів від кордону на танках, повних боєприпасів, і вбивають моїх солдатів, убивають цивільних українських мешканців», – наголосив Порошенко.

«Скільки ще доказів треба світові, щоб визнати очевидний факт» наявності в Україні російських військ, риторично запитав голова держави.

За словами президента, в боях за захист вітчизни загинули вже 1432 українські солдати, також були вбиті понад 5 тисяч 600 мирних мешканців, і їхнє число все зростає.

Але, наголосив Порошенко, про можливе введення миротворчого контингенту наразі не йдеться: це потребувало б принаймні півроку, і весь цей час «український народ буде гинути внаслідок дій агресора».

Потрібна не миротворча місія, а припинення вогню і виведення іноземних військ, а також закриття кордону з Росією, сказав він. Якби був міжнародний моніторинг на кордоні України, то мир і стабільність настали б протягом тижня, заявив президент.

Петро Порошенко також висловив переконання, що тільки Мінський меморандум і Мінський протокол можуть привести до стабілізації становища в Україні.

Крім того, він заявляв, що Україна має право отримати оборонні озброєння для захисту своєї територіальної цілісності й потребує активної політичної, економічної і військової підтримки світу.

Мінські домовленості, укладені у вересні минулого року, передбачають, зокрема, припинення застосування зброї, відведення важких озброєнь від лінії контакту станом на 19 вересня, виведення з України іноземних бойовиків і найманців, а також озброєнь, повернення Україні контролю за її державним кордоном чи обмін заручниками й незаконно утримуваними особами. Україна й Захід звертають увагу, що саме Росія й підтримувані нею сепаратисти не виконують чи й прямо порушують більшість пунктів мінських домовленостей.

Росія також заперечує свої причетність до подій на сході України, визнаючи тільки наявність там російських «добровольців». Усі докази, наявні в України й країн Заходу, які свідчать про введення з Росії на схід України великих кількостей важких озброєнь і військовослужбовців Збройних сил Росії, Москва відкидає й заявляє, що цих доказів насправді немає.

XS
SM
MD
LG