Доступність посилання

ТОП новини

Жадан ініціює «культурну мобілізацію» на Схід


Сергій Жадан
Сергій Жадан

«Донбас вважали українофобською територією. Це велика помилка, яку ще не пізно виправляти»

Київ – «Українську весну» планують привезти на Схід українські письменники та музиканти. Такий фестиваль наприкінці лютого відбудеться у трьох визволених містах: Слов’янську, Краматорську і Сєверодонецьку. Це не перша культурна акція у прифронтових містах, однак «Українська весна» обіцяє бути масштабнішою – участь у ній візьмуть близько 20 митців.

Зміцнити гуманітарні зв’язки з населенням Сходу – така основна мета «Української весни». «Культурні бригади» почали їздити в зону АТО ще у вересні, розповідає ініціатор фестивалю письменник Сергій Жадан. Відтоді активісти самі почали запрошувати митців. Культурний запит є: наприклад, на останній виступ у Слов’янському університеті прийшло близько 800 осіб.

Нині ж планують організувати масштабнішу подію. Серед письменників, які візьмуть участь в «Українській весні» – Андрій Курков, Олександр Ірванець, Світлана Поваляєва та інші. Серед музикантів – гурт Kozak System і «Собаки у космосі». З Німеччини також прилетить Мар’яна Садовська.

Сергій Жадан каже: акцентувати увагу на війні не будуть. «Я думаю, що це буде самодостатній якісний мистецький захід, і сподіваюсь, що в майбутньому подібні акції не будуть якоюсь дивиною, рідкістю, а відбуватимуться регулярно. Тому що, на жаль, ситуація до війни на Донбасі справді була не найкращою, туди мало хто приїздив. Уся ця територія віддавалася на відкуп іноземній пропаганді. Існував стереотип, що Донбас – це українофобська територія, біла пляма, на яку не варто звертати увагу. Це велика помилка, але її ще не пізно виправляти», – зауважує письменник.

«Зараз треба їхати, коли й не просять, а тим більше – якщо просять»

Іван Леньо
Іван Леньо

Мешканцям Донбасу потрібно показати, що українські громадяни – інакші, ніж їх зображає російська пропаганда, вважає вокаліст гурту Kozak System Іван Леньо. Із регіоном потрібно працювати вже зараз, каже він.

«Прикро, що ми почали ворушитися, лише коли частина цих територій вже втрачена, з фізичної точки зору так точно – там усе розгромлено. Я для себе називаю це такою «культурною мобілізацією». Так, цей регіон нам з хлопцями, наприклад, незнайомий. Багато наших концертів відбувалося завжди на західній Україні, та й в принципі на Заході. До Донецької та Луганської області якось не доїжджали. В силу зрозумілих причин – не просять, не їдемо. Зараз треба їхати, коли й не просять, а тим більше – якщо просять», – каже Леньо.

Олесь Доній
Олесь Доній

«Українська весна» – незалежна ініціатива. Утім, не єдина – багато хто їздить самотужки, розповідає Олесь Доній, керівник мистецького об’єднання «Остання барикада», яка допомагає фестивалю з організацією. «Є й волонтерські культурницькі ініціативи, підтримані Міністерством культури. Я зараз представляю координаційну раду такої ініціативи – «Зброя культури», – каже він.

«Українську весну» планують провести з 27 лютого по 1 березня.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG