Доступність посилання

ТОП новини

Дебальцеве: бої за «дорогу життя»


Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 6 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 6 лютого 2015 року

Російські автоколони заходять на окупований Донбас і подекуди вибухають

Запеклі бої тривають поблизу Дебальцева, де збройні загони сепаратистів й далі роблять спроби оточити українські війська. Звідти ж надходить суперечлива інформація про застосування проти українських військ авіації. За даними РНБО, Росія продовжу перекидати війська та техніку на окуповану територію Донбасу, а речники сепаратистів у свою чергу заявляють про намір істотно збільшити чисельність своїх збройних формувань.

Із різних джерел надходить інформація про бої в районі селища Логвинове, де бронетехніка сепаратистів вийшла на трасу Дебальцеве-Артемівськ.

«На сьогоднішній день траса фактично перекрита. Дорога ця не те, що остання – вона одна-єдина», – розповів Радіо Свобода народний депутат Тарас Пастух, який зараз перебуває на Донбасі.

Речник РНБО Андрій Лисенко утримався від коментарів із приводу прориву ворожої техніки, але зазначає, що в цьому районі загони сепаратистів продовжують атаки з метою оточити українські війська.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«За день російські найманці 13 разів обстріляли місто та околиці з артилерії та 5 разів невдало намагалися штурмувати наші позиції… Політичною метою захоплення дебальцевського плацдарму є прагнення російських кураторів бойовиків примусити Україну піти на поступки бандитам та підписати із ними перемир’я на кремлівських умовах», – зауважив він.

Інтернет-видання «Цензор.нет» із посиланням на офіцера, батальйон якого перебуває в районі Дебальцева, повідомляє про те, українські війська зазнали авіаційного удару. За його словами, в момент прольоту літаків по позиціях батальйону було завдано удар боєприпасами великої потужності, які розцінили як бомбовий. Про застосування проти українських військ авіації заявляють також інтернет-ресурси сепаратистів, натомість офіційні українські речники цю інформацію не підтвердили.

У Донецьку вибухнула російська «тушонка» – Селезньов

Тим часом, на окуповану територію Донбасу через російський кордон продовжують прибувати війська та техніка.

«Протягом 7-8 лютого державний кордон України у пункті пропуску «Ізварине» перетнуло близько 1500 військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації і понад 300 одиниць військової техніки – самохідні артилерійські установки, «Гради», тентовані вантажівки тощо», – заявив Андрій Лисенко.

При цьому речники самих сепаратистів заявляють про намір збільшити свої збройні загони завдяки «добровільній мобілізації».

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Коментуючи інформацію про потужний вибух, що стався вчора увечері в Донецьку, речник штабу АТО Владислав Селезньов зазначив, що вибухнув російський гуманітарний конвой.

«Черговий гуманітарний конвой, який прийшов в місто Донецьк з території Російської Федерації. На борту була дуже якісна російська «тушонка» – вибухнула і наслідки від вибухової хвилі було відчутно навіть у Макіївці», – зазначив він.

Офіційні речники не підтверджують, але й не спростовують інформацію про причетність до цього вибуху українських силовиків.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG