Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина і війна Росії проти України


Канцлер ФРН Анґела Меркель під час прес-конференції у Вашингтоні. 9 лютого 2015 року
Канцлер ФРН Анґела Меркель під час прес-конференції у Вашингтоні. 9 лютого 2015 року

«Із допомогою заяв про можливість обмежених поставок зброї можна підвищити тиск» на Росію – Ішингер

Берлін – У той час, коли канцлер ФРН Анґела Меркель відвідує США, і разом з президентом Обамою намагається виробити спільну стратегію у розв’язанні збройного конфлікту в Україні, в Німеччині точаться дискусії у політичних колах: хто, з ким, і де має домовлятися. На карту нині поставлено більш, ніж лише вирішення певної проблеми. Що саме це означає для Німеччини, Європи і самої Анґели Меркель?

Нині у Берліні можна спостерігати за спонтанними, майже хаотичними діями зазвичай дуже організованого відомства канцлера Анґели Меркель. Лише за останні місяці її політичний курс змінювався від дипломатично-доброзичливого до погрожуючого. Численні політологи та експерти, як і мас-медіа, вважають, що така діяльність не була успішною.

Зрештою німецькі політики і, насамперед уряд, змушені замислитися над можливістю альтернативної стратегії. Приміром, надання зброї українському війську.

Вольфґанг Ішингер
Вольфґанг Ішингер

Голова Мюнхенської конференції з європейської безпеки Вольфґанг Ішингер переконаний: «Ніхто не хоче конфлікту між Росією і США. Але я вважаю, що з допомогою заяв про можливість обмежених поставок зброї можна підвищити тиск і, так би мовити, перевести м’яч на поле Росії, вимагаючи співпраці з нею за столом переговорів по-іншому, ніж досі».

Міжнародна єдність у розв’язанні кризи

Загалом канцлер ФРН наполягає на вирішенні конфлікту за круглим столом. Від того, чи матиме успіх ініціатива Меркель, залежить і її власний успіх як політика світового рівня. Це було особливо видно під час Конференції європейської безпеки у Мюнхені, коли американські партнери дуже суворо вимагали сприяти світовому порядку, застосувавши ефективні засоби – зброю. Отже нині це – найголовніше питання, котре має вирішити також і для себе канцлер Німеччини Анґела Меркель.

«Йдеться, по-перше, про центральну роль, котру Німеччина і канцлер Меркель відіграють у стриманні конфлікту. А, по-друге, про намагання усіх учасників щодо якомога ширшої міжнародної єдності у розв’язанні кризи. Це стосується також і трансатлантичних відносин», – говорить Маркус Кайм із Фонду науки і політики у Берліні.

Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що наразі незрозуміло, чи відбудеться 11 лютого в Мінську зустріч лідерів України, Росії, Франції та Німеччини щодо мирного врегулювання збройного конфлікту в Донбасі. За словами Штайнмаєра, перед тим необхідно опрацювати низку «відкритих пунктів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG