Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії вигадали українські загороджувальні загони


Російські медіа поширили дезінформацію про евакуацію мирних мешканців із Дебальцева та вигадки про «загороджувальні загони»

Російський телеканал «НТВ» повідомив, що, буцімто, Київ зірвав масову евакуацію мирних мешканців із Дебальцева, а також, що саме у районі цього міста керівництво Збройних сил України схвалило використання так званих загороджувальних загонів.

Цими днями російські ЗМІ, повідомлячи про ситуацію на Донбасі, звертають увагу на евакуацію мирних жителів із Дебальцева. Так, на російському каналі «НТВ» у зв’язку з цим розповіли, начебто Київ зірвав масову евакуацію в районі, який російські журналісти іменують так: «котел під Дебальцевим».

«У «міністерстві оборони ДНР» заявили: Київ зірвав масову евакуацію в районі так званого котла, силовики просто не запропонували людям виїхати до Донецька і повезли їх в Артемівськ, фактично зробивши заручниками, це місто під контролем українських військових. Прикриваючись мирним населенням, бійці Нацгвардії спробували завезти в котел нові боєприпаси і організували контрнаступ на «ополченців». Зараз у «ДНР» думають, яким чином вивести з Дебальцева тих, хто не захотів виїхати в Артемівськ, за інформацією ополченців – близько 1000 осіб», – повідомляють російські медіа.

Інформацію про «зрив евакуації» спростувала для Радіо Свобода Діана Макарова, координатор фонду свого імені. Вона вже 2 тижні займається евакуацією людей із Дебальцева.

Було ніколи і нікому навіть зривати, бо ми просто їздили по бомбосховищах, по адресах, ми мали цілі списки адрес, ми бігали, виносили людей, які не можуть рухатись
Діана Макарова

«Ніхто нічого не зривав, було ніколи і нікому навіть зривати, бо ми просто їздили по бомбосховищах, по адресах, ми мали цілі списки адрес, ми бігали, виносили людей, які не можуть рухатись, ми, звісно, всіх запитували, куди вони хочуть їхати. Ми завжди за право вибору, у нас не було цілі завезти людей на українську територію, для нас головним було вивезти людей з під обстрілу, і ми щиро раді тому, що разом усі із «ДНРівською» колоною ми евакуювали 800 людей».

За словами Діани Макарової, ніхто нікого не примушував їхати в те чи інше місто, на її думку, те що більше людей виїхало, наприклад, до Слов’янська аніж у Донецьк, пояснюється тим, що у Слов’янську немає обстрілів.

За даними звіту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про переміщення людей, станом на 6 лютого зафіксовано близько 50 автобусів із Донецька і Краматорська, які після в’їзду в Дебальцеве забрали цивільних осіб на збірних пунктах у місті. Ті, хто хотів залишити місто, міг обрати між двома пунктами. В автобусах, які вирушали на території, підконтрольні «ДНР», було близько 40 осіб, в той час як близько 766 людей виїхали на території, контрольовані урядом України». Таку інформацію підтвердила Діана Макарова.

«Я бачила один заповнений автобус, не битком набитий, інші автобуси були порожні, і правда, що наш транспорт поїхав абсолютно повний. Усі мікроавтобуси, великі автобуси і «швидкі» були заповнені. Правда в тому, що 1 автобус людей поїхав на Донецьк, і ціла колона десь близько 700 людей поїхали на Слов’янськ. Щодо інших днів, жодного разу я не бачила автобусів із «ДНР», ну, тобто, це зрозуміло, адже Дебальцеве контролюється українським військами».

Брехня про «загороджувальні загони»

У сюжеті «НТВ» журналісти повідомляли, що командування Збройних сил України начебто схвалило використання так званих «загороджувальних загонів» саме в районі Дебальцева.

«До того ж стало відомо, що командування ЗСУ схвалило використання загороджувальних загонів, тобто дозволило командирам стріляти по тих, хто не захоче наступати на «ополченців». Вдалося отримати прямий доказ цього. Документ, який роздобули розвідники «ДНР» – складається з двох сторінок і підписаний двома керівниками так званої антитерористичної операції».

«В інтересах запобігання масового дезертирства військовослужбовців з поля бою в районі Дебальцеве» заступнику начальника штабу АТО наказано «сформувати загороджувальні загони з числа добровольчих батальйонів», – йдеться у «документі».

Документ, який представили у згаданому сюжеті російського телеканалу, назвав фейковим речник РНБО Андрій Лисенко.

Це не є документ, це звичайна фальшивка, фейк, розрахований на пересічних громадян
Андрій Лисенко

«Виник цей документ, начебто, «з генерального штабу», і ми дуже швидко його проаналізували, і зрозуміло, навіть візуально, що це не є документ, це звичайна фальшивка, фейк, розрахований на пересічних громадян, в тому числі, українців і росіян, щоб показати, що начебто наших бійців хтось туди «гоне», і позаду стоять «загороди» у вигляді загонів. Це повна брехня, у нас дуже багато тих, хто їде за своєю ініціативою у зону АТО, у нас нема потреби взагалі в цих загонах, і законодавством це не передбачено, тому можу вас заспокоїти, це повний фейк», – прокоментував Лисенко для Радіо Свобода.

Також він зауважив, що такий фейк може бути відповіддю на те, що цими днями у РНБО повідомляли про те, що проросійських найманців, які почали відступати під Дебальцевим, зупинили загони внутрішніх військ російської дивізії імені Дзержинського.

Довідка:

Загороджувальні загони – загони, які розміщувалися позаду основних військ для запобігання втечі військовослужбовців з поля бою, піймання шпигунів, диверсантів і дезертирів, повернення до частини втікачів і відсталих військовослужбовців. Створювалися в збройних силах різних держав, у критичних ситуаціях, із найбільш підготовлених військовослужбовців. Носили різні назви: Польова поліція, Жандармерія тощо. Найбільш відомі загони Троцького в РСЧА, військ НКВД (прикордонних і внутрішніх) у Збройних силах СРСР.

09.02.2015
Брехня ЗМІ Росії: на Одещині таємно ховають бійців АТО

Одесі спростували інформацію про масові таємні поховання українських військових, поширену на російських сайтах далі
06.02.2015
У Вінницькій ОДА спростували інформацію про захоплення храмів

У ЗМІ Росії повідомляють про захоплення православних храмів у Рівненській, Вінницькій, Тернопільській, Львівській та інших областях України далі
04.02.2015
ЗМІ Росії з’ясували: Аваков готує атаку на «ДНР» і «ЛНР» із участю слонів

Російські ЗМІ стверджують, що музикантів змушують воювати у складі полку «Азов» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG