Доступність посилання

ТОП новини

Сподівання на «нормандський» прорив у Мінську


Зустріч у «нормандському форматі» за участі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у Мілані. Жовтень 2014 року
Зустріч у «нормандському форматі» за участі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у Мілані. Жовтень 2014 року

«Якщо дипломатичне вирішення не є можливим, тоді американці пристануть на свою ідею надання Україні зброї, яка знищує танки»

У Мінську 11 лютого має відбутися саміт у «нормандському форматі» за участі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії, на який покладають великі надії в плані врегулювання конфлікту на Сході України. Лунають сподівання, що Петру Порошенку, Анґелі Меркель, Франсуа Олланду та Володимиру Путіну вдасться зробити «прорив», який приніс би мир на Донбас. Але також лунають і сумніви, чи справді російський президент Путін зацікавлений нині у мирному сценарії.

Йоганес Ган
Йоганес Ган

Перед зустріччю «нормандської четвірки» пролунали сподівання про доцільність виключно політичного врегулювання і абсолютну небажаність військового, силового сценарію. Комісар ЄС з сусідства та перегорів із розширення Йоганес Ган взагалі заявив про очікування «прориву» в Мінську.

«Я налаштований доволі позитивно щодо очікувань від переговорів у середу в Мінську. Сподіваюсь, що там ми побачимо прорив. Бо сигнали, які надходять від усіх зацікавлених сторін, є доволі обнадійливими. Всі усвідомили, що наспів час знайти рішення», – сказав Ган раніше цього тижня у Брюсселі.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Німецький канцлер Анґела Меркель здійснила перед Мінськом поїздку за океан, де провела переговори з президентом США Бараком Обамою. В Америці – особливо в конґресових колах – все більше вимальовується консенсус щодо бажання надати Україні зброю, хоча американська адміністрація наразі розмірковує над цим, віддаючи перевагу суто політичному врегулюванню.

«Я сподіваюся, що ми зможемо врегулювати цей конфлікт дипломатичним шляхом, бо я вважаю, що він не може бути вирішений військовими засобами. Дипломатичні зусилля активізувались через поїздку французького президента та мою до Києва та Москви. Ми маємо подивитися, чи буде досягнуто прогресу», – сказала Меркель після переговорів у Канаді, яка активно надає допомогу українській армії, але не зброєю.

«Поважає лише силу»

Філіп Гаммонд
Філіп Гаммонд

Глава британської дипломатії Філіп Гаммонд, виступаючи у вівторок в парламенті у Лондоні, сказав, що ескалація конфлікту в Україні, яка спостерігається останнім часом, була б неможливою без «військової підтримки та стратегічного спрямування», які надає Росія сепаратистам.

Він додав, що Росія перекинула в Україну сотні одиниць важких озброєнь, включно з установками ракетного вогню, важкою артилерією, БТРами, а також в Україні перебувають сотні вояків регулярної російської армії, включно зі спецназівцями, а також є російські засоби протиповітряної оборони, безпілотники, засоби електронного оснащення тощо.

«Це очевидно, що президент Путін поважає лише силу. Тож будучи об’єднаними, використовуючи потужності наших економік, завдаючи значних економічних втрат Росії, міжнародна спільнота демонструє рішучість дати відсіч анахронічній поведінці Росії. Допоки ми не побачимо, що Росія дотримується Мінських угод, а йдеться про відведення військ, зупинення постачання зброї і закриття кордонів, ми не можемо послаблювати наш тиск», – сказав британський міністр.

Ельмар Брок
Ельмар Брок

Про сумніви щодо справжніх намірів російського лідера сказав в інтерв’ю Радіо Свобода голова Комітету Європарламенту у закордонних справ Ельмар Брок.

«Я думаю, що зараз найкращим шляхом є вирішити це на дипломатичному рівні. Було б найкраще – знайти вихід у такий спосіб, бо це врятує багато життів. Але це залежатиме від того, чи Путін буде готовий імплементувати угоди. І тут у мене є сумніви, що він справді хоче реалізації мирних угод», – сказав Брок.

Ціна, яку платить Росія за не втілення мирних угод, стає все вищою і вищою
Ельмар Брок

За його словами, Росія має усвідомити, що і ЄС, і США налаштовані лише на посилення санкцій в разі відсутності політичного бажання російського керівництва до мирного врегулювання конфлікту на українському Сході.

Якщо дипломатичне, мирне вирішення не є можливим, тоді американці пристануть на свою ідею надання Україні зброї, яка знищує танки
Ельмар Брок

«Ціна, яку платить Росія за не втілення мирних угод, стає все вищою і вищою. Не знаю, чи вони вже якось записали на папері усі їхні втрати?» – запитує Брок.

«Якщо дипломатичне, мирне вирішення не є можливим, тоді американці пристануть на свою ідею надання Україні зброї, яка знищує танки, – каже Брок. – І тоді матимемо нову ситуацію, яка буде дорожчою в плані ціни для всіх».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG