Доступність посилання

ТОП новини

Війна є сприятливим моментом для реформ в Україні – європейські експерти


Перші результати реформ в Україні мають бути вже в 2015-­му – місія ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Перші результати реформ в Україні мають бути вже в 2015-­му – місія ЄС

«Коли в Україні триває війна, коли ситуація критична, населення більш готове до болючих і кардинальних перетворень»

Брюссель Європейські експерти з реформ кажуть, що з надією спостерігають за змінами в українському державному та громадянському устрої. Дехто в ЄС навіть заявляє, що Києву варто скористатися критичною ситуацією, створеною війною, для радикальних змін, а не для прикриття та виправдання відсутності реформ.

Керівник консультативної місії Євросоюзу з питань реформ у секторі українського цивільного захисту Калман Міжей у вівторок заявив у Брюсселі, що перетворення, які наразі тривають в Україні, доволі обнадійливі.

Калман Міжей
Калман Міжей

«Нині надій набагато більше, ніж раніше. Я не можу нічого гарантувати, однак погоджуюся з думкою, яку поширює преса, що нинішня влада України – одна з найпрофесійніших за всю її історію», – каже він.

Однак, навіть при тому, що реформувати державу доводиться у драматичній ситуації, створеній російською агресією та конфліктом на сході України, владі слід прискорити конституційну реформу та зміни у децентралізації влади, вважає Калман Міжей.

Реформування України вимагає і її громадянське суспільство, і сама ситуація. Особливо нагально виглядає конституційна реформа
Калман Міжей

«Реформування України вимагає і її громадянське суспільство, і сама ситуація. Особливо нагально виглядає конституційна реформа, яку слід адаптувати до змін, скажімо, Закону про прокуратуру. Прискоритись вартувало б і в децентралізації влади, навіть при всій складності цієї сфери», – пояснює керівник консультативної місії ЄС з питань реформ.

«Із норм радянських на європейські»

Тим часом, експерти європейських установ із державного реформування звертають увагу: те, що нині відбувається у сфері перетворень України, нині нагадує спроби догнати втрачений час, адже досі реформи залишалися на узбіччі.

Брюссель з поміркованим оптимізмом очікує, скажімо, змін у судовій системі, яка, за висловлюванням одного з єврочиновників, «нарешті має перейти з радянських норм на європейські».

«Нинішній, так би мовити, «театр українських реформ» базований на постійних викликах та взаємних обмінах українців з друзями в ЄС та США. Однак, навіть після Євромайдану, що вимагав конституційних змін, багато цих речей досі залишаються тільки проектами. Одне з них – обмеження повноважень українського президента», – сказав Радіо Свобода один із єврочиновників, який попросив його не називати.

У критичній ситуації населення готове до різких реформ науковець

Тим часом, як реформи в Україні наразі нагадують заміну колеса під час руху автомобіля, деякі європейські експерти переконують: війна для впровадження болючих реформ може вважатися доволі сприятливим моментом, яким слід скористатися.

Науковий співробітник Центру європейських студій бельгійського університету міста Ґент Ольга Бурлюк каже, що у цьому твердженні є сенс.

Коли в Україні триває війна, коли ситуація критична, населення більш готове до болючих і кардинальних перетворень
Ольга Бурлюк

«Надзвичайна ситуація дає можливість впроваджувати радикальніші реформи, ніж за нормальних обставин. Нині, коли в Україні триває війна, коли ситуація критична, населення більш готове до болючих і кардинальних перетворень. Натомість, війна й несприятливі умови, які вона створює, використовуються українським урядом для прикриття та виправдання відсутності реформ», – зауважила Бурлюк.

Тим часом, на думку керівника консультативної місії Євросоюзу з питань реформ у секторі українського цивільного захисту Калмана Міжея, деякі реформи потребують ще й фінансових інвестицій.

Для реформування правосуддя треба збільшити зарплати

«Якщо ви хочете підвищити зарплати щойно реформованим органам влади, приміром, київської міліції, то це потребує фінансових вкладень, – каже Міжей. – Зарплати суддів теж слід підвищити, якщо ви хочете здійснити справжню реформу судової системи».

Натомість, чимало українців схильні думати, що покаранням недолікам судової системи, чи міліції мало б стати скорочення їхніх заробітних плат.

На думку Міжея, перші результати реформ мають бути помітні вже у цьому році, хоча Україна, загалом потребує кількох років інтенсивного реформування, щоб докорінно змінити всю систему. Водночас, слід зламати опір реформуванню, адже є багато людей, які отримували користь від старої неефективної і корумпованої системи.

Представник ЄС також зауважив: «Коли йдеться про покарання за корупцію, то я довіряю лише принципам верховенства права. Вони мають бути задіяні в Україні та однаково застосовуватися для всіх, включно із чиновниками, що набули великих статків у незаконний спосіб».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG