Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти визнають, що в Донецьку активізується місцевий спротив


Українській військовослужбовець у Дебальцеві. 10 лютого 2015 року
Українській військовослужбовець у Дебальцеві. 10 лютого 2015 року

Тим часом із Дебальцева не вдається евакуювати поранених – волонтерка

Українські війська повернули контроль над селищем Логвинове і дорогою Артемівськ-Дебальцево. Однак, за даними волонтерів, дорога залишається під обстрілом, а з дебальцевського плацдарму вже третю добу не можуть евакуювати поранених. Тим часом відбувся обстріл підконтрольного сепаратистам Донецька, внаслідок чого є втрати серед цивільного населення.

Про успіх українських військ під Дебальцевим розповів президент на засіданні уряду. За його словами, тут вдалося повернути контроль над двома населеними пунктами. Внаслідок цього траса Артемівськ-Дебальцеве під контролем українських військ.

«В районі міста Дебальцеве бойовики більше ніж 10 разів обстрілювали позиції українських військових із реактивних систем «Град», мінометів та танків. Після чого двічі намагались штурмувати наші позиції. Всі наступи відбиті», – каже речник РНБО Андрій Лисенко.

У поранених скінчилися вода й знеболювальне – волонтерка

Однак, як розповіла Радіо Свобода волонтер Ганна Кашеїда, пересування по трасі через обстріли практично неможливо. За її словами, через це вже третю добу з району Дебальцева не можуть евакуювати поранених та доставити для них медикаменти.

На сьогоднішній день там більше ніж 20 поранених, з яких шестеро у важкому стані. Кажуть, що двоє не дожили до ранку
Ганна Кашеїда

«У нас інформація від медика, заблокованого в таборі, куди звозять поранених. Вони вже тертій день в облозі. Закінчилися вода й знеболювальне. На сьогоднішній день там більше ніж 20 поранених, з яких шестеро у важкому стані. Кажуть, що двоє не дожили до ранку. Вчора було дві невдалих спроби прорватися до них», – розповіла у середу Ганна Кашеїда.

За даними МВС, у Дебальцеві, де донедавна мешкало близько 45 тисяч осіб, тепер залишилося заледве 600 мирних мешканців, які не захотіли евакуюватися.

У Донецьку обстріли, під Маріуполем – майже затишшя

У підконтрольному сепаратистам Донецьку під артилерійський обстріл у середу потрапила автостанція, внаслідок чого є жертви серед мирного населення. Загалом, за даними сайту підконтрольної сепаратистам Донецької міської адміністрації, 11 лютого внаслідок артилерійських обстрілів загинуло п’ятеро осіб.

У РНБО спростували закиди сепаратистів про те, що обстріл вівся з позицій українських військ. І навели запис перехопленої Службою безпеки України розмови двох сепаратистів, з якої випливає, що днями обстріли у Донецьку з міномета вели бойовики, тоді загинуло, як зазначають в СБУ, 8 цивільних осіб.

У середу голова підконтрольної сепаратистам Донецької міської адміністрації Ігор Мартинов визнав, що в місті діють ворожі до сепаратистів групи місцевих мешканців.

На жаль, це групи, які не з’являються звідкись з тієї сторони. Це наші мешканці, які, скажімо так, не надто добре ставляться до «Донецької народної республіки»
Ігор Мартинов

«На жаль, це групи, які не з’являються звідкись з тієї сторони. На жаль, це наші мешканці, які, скажімо так, не надто добре ставляться до «Донецької народної республіки», – заявив він.

Внаслідок наступу під Маріуполем українські війська взяли під контроль шість населених пунктів. Як розповів Радіо Свобода командир однієї з рот полку Азов Захар Лаврентьєв, зараз бійці облаштовуються на нових позиціях.

«Будуємо укріплення. Ми вийшли на лінію, передбачену мирною угодою від 5 вересня», – зазначив він.

Зараз наступальні дії у цьому районі припинилися, бої тривають лише в районі селища Саханка.

Наступ полку «Азов» під Маріуполем
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG