Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Яреми посилила вплив Коломойського (світова преса)


Коломойський і Ярема мали певні розбіжності – американські аналітики

Американські аналітики вважають, що відставка генпрокурора України Віталія Яреми вказує на те, що Ігор Коломойський набуває більшої ваги в українській владі. Російська газета пише, що Захід має або бути відданим Україні, або відступитися. Британське видання наполягає на тому, що Європа та США мають надати Україні пакет істотної фінансової допомоги.

Приватна американська розвідувально-аналітична організація Stratfor (укр. Корпорація «Стратегічне прогнозування») пише на своєму сайті, що відставка генпрокурора України Віталія Яреми вказує на певні зміни в структурі влади країни, зокрема на те, що керівник Дніпропетровської області, олігарх Ігор Коломойський набуває більшого впливу.

«За повідомленнями, Коломойський і Ярема мали певні розбіжності стосовно посади дніпропетровського прокурора. Більше того, у листопаді генпрокуратура Яреми викликала на допит двох помічників Коломойського. Таким чином, рішення українського президента Петра Порошенка прийняти відставку Яреми після значного публічного лобіювання союзників Коломойського в українському парламенті вказує на те, що позиція Коломойського в Києві стає дедалі сильнішою», – пише організація.

Політолог незалежної аналітичної організації ECR Research Енді Ленгенкемп: «Нові тріщини у єдності українського парламенту, говорить Stratfor»

Новопризначеного генпрокурора Віктора Шокіна Stratfor називає політичним «інсайдером» через його роботу у Генпрокуратурі за часів президентства Леоніда Кучми та Віктора Януковича. Статус Шокіна як інсайдера, якому довіряють, було підтверджено під час парламентського голосування. Партії-спадкоємці команди Януковича проголосували за нього разом з партіями прем’єр-міністра та президента України, зазначає організація.

«Відставка Яреми та призначення Шокіна вказує на те, що динаміка влади змінюється у межах коаліції, а також на те, що виконувати вимоги громади стосовно антикорупційних заходів досі проблематично. У довгостроковій перспективі ці зміни можуть підсилити розбіжності всередині правлячої коаліції», – підсумовує видання.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що Захід має бути або відданим Україні, або відступитися. Видання вважає, що надання зброї Україні не буде достатньо, щоб запобігти подальшим атакам Росії. Замість цього, такий крок Заходу змусить російського президента Володимира Путіна боротися запекліше, щоб досягти своїх цілей перш ніж західна військова допомога буде повністю інтегрована в українську армію.

«Надання тієї військової техніки, що рекомендується сьогодні, лише забезпечить Росію приводом ввести в Україну більше важкої зброї, щоб виграти війну якомога швидше. Щоб змінити цю ситуацію, Україна потребуватиме серйознішої протитанкової зброї, систем протиповітряної оборони, можливо навіть танків та бронемашин країн колишнього Варшавського договору, наприклад, Польщі», – пише видання.

Незалежна неурядова організація «Права в Росії»: «Автор статті Дмитро Горенбург: Захід має або бути відданим Україні, або відступитися»

Газета вважає, що не зайвим буде і присутність військових НАТО, – невеликої команди, яка б забезпечувала підготовку кадрів і їхню підтримку. Звичайно, визнає видання, такі дії підвищили б ризик початку повної війни. Питання полягає у тому, чи готовий Захід іти на цей ризик.

«Якщо так, то Захід має показати те, що він має серйозні наміри. Якщо ні, то краще запобігти напівзаходам, які можуть погіршити умови для мирного населення, не змінивши при цьому балансу сил у конфлікті», – підсумовує видання.

Британська газета Financial Times пише, що Захід має врятувати українську економіку, адже все вказує на те, що зусиль Міжнародного валютного фонду та країн-донорів не буде достатньо.

«Основною перешкодою для надання фінансової допомоги Києву для донорів є думка про те, що немає сенсу кредитувати Україну допоки бойові дії на сході тривають. Але зараз не час для Заходу бути скупим. В Україні – екзистенційна криза, отже значна допомога (приблизно 50 мільярдів доларів) варта всіх зусиль», – пише видання.

Пакет допомоги зможе надати поштовху економіці країни, а також посилить реформування українського уряду, вважає газета.

«У найближчі кілька тижнів київська влада має займатися програмою радикальних реформ, яку Захід мав би підтримати. Альтернативою є крах української економіки, що і є основною метою Путіна», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG