Доступність посилання

ТОП новини

Після мирної угоди стало «гарячіше» – бійці


Український танк у Дебальцеві. 13 лютого 2015 року
Український танк у Дебальцеві. 13 лютого 2015 року

На передовій сумніваються, що російська сторона піде на припинення вогню

Київ – Україна виконуватиме умови мінського перемир’я, зокрема артилерія відійде від лінії зіткнення на 25 кілометрів, запевняють у штабі АТО. Однак представники штабу додають, що українські вояки з легким озброєнням не залишать нинішніх позицій після початку перемир’я. Водночас, бійці на місцях визнають, що посилюються спроби російської сторони атакувати й змінити лінію фронту, а в МВС повідомляють про нові обстріли населених пунктів в українському тилу. В успіху перемир’я на передовій сумніваються, передовсім через позицію Кремля.

Найгарячішою на Донбасі залишається ситуація на лінії фронту поблизу Дебальцева, зазначив у коментарі журналістам речник штабу антитерористичної операції Андрій Лисенко. Раніше Міноборони не визнавало, що головна магістраль, яка з’єднує цей плацдарм із тилом, опинилася під контролем російських військових та сепаратистів. Однак Лисенко підтвердив, що в селі Логвинове на цій трасі перебувають проросійські бойовики і тривають бої. При цьому він зазначив, що оточення немає, оскільки українські сили контролюють другорядні дороги в тил.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Це не єдиний шлях до Дебальцева, тож гарнізон цього міста отримує підмогу та боєприпаси. Однак в Логвинові ситуація складна, його українські вояки не контролюють, там точиться бій», – сказав речник штабу АТО.

Лисенко підтвердив, що українська армія застосовує в Дебальцевому та на інших ділянках артилерію, але запевнив, що її відводитимуть на відстань, передбачену Мінськими угодами, із 15 лютого, решта ж українських сил – залишиться на своїх позиціях.

Про складну ситуацію в Дебальцевому повідомляє і депутат від «Самопомочі» та командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко, який причину втрати ділянки траси через Логвинове бачить у відступі бронетехніки українських Збройних сил із села.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

«Вчора (12 лютого – ред.) селище взяли Збройні сили і «Донбас» почав «зачистку». Бойовики підтягнули додаткові сили і завдали контрудару. ЗСУ отримали команду на відхід, повели всю бронетехніку, «Донбас» був змушений відійти. Сьогодні (13 лютого – ред.) йде дуже щільний обстріл Логвинова. Воно під контролем терористів і російських військ!» – написав він на своїй сторінці у Facebook.

За словами Семенченка, він якнайшвидше підніме проблему у парламентському комітеті з національної безпеки та оборони.

Чи буде перемир’я – залежить лише від однієї людини, на прізвище Путін – комбат

Після оголошення перемир’я, яке має вступити з 00 годин 15 лютого, ситуація на лінії зіткнення українських військ та російських з’єднань і сепаратистів лише погіршилася, визнають усі вояки, з якими змогло зв’язатися Радіо Свобода.

Так, командир батальйону територіальної оборони «Київська Русь», який перебуває біля Дебальцева, Андрій Янченко відповів лише: «Тут зараз дуже гаряче!» І кинув слухавку, бо мав продовжити бій…

А командир батальйону МВС «Київ-2» Богдан Войцеховський, який бере участь в обороні між Донецьком та Маріуполем, визнав, що атаки з російського боку посилюються.

«Накидають» нам сильно (російська артилерія). Ми бачимо, що з того боку надійшла команда максимально відтіснити нас із наших позицій до 15 лютого, коли має почати діяти перемир’я. Відтак українським силам, зокрема, нашому батальйону, командування поставило завдання встояти. Зараз відбиваємо атаки. Шанси на реальне перемир’я – цілковито залежать від однієї людини на прізвище Путін. Якщо ж він надумає продовжувати бойові дії – ми й далі триматимемося», – каже Войцеховський.

Він запевнив, що за останні місяці на відтинку фронту від південної частини Донецька до північних околиць Маріуполя українські вояки не відступили, і місцями навіть посунули лінію фронту на схід.

«Село Новотроїцьке (Волноваського району Донеччини) ми вже контролюємо повністю (восени фронт проходив через середину села), дійшли до Оленівки (село біля Донецька – ред.)» – розповідає комбат про дії свого батальйону та сусідніх частин Збройних сил.

Полк «Азов», який тримає південну частину фронту разом зі Збройними силами, на своїх сторінках у соцмережах повідомляє, що його бійці закріпилися в Широкиному та в інших п’яти селах на схід від Маріуполя, які вони взяли штурмом напередодні. У полку повідомляють, що його позиції російська сторона атакує із застосуванням танків, але безуспішно.

Тим часом Широкине та інші населені пункти, які перебувають під контролем українських військ, обстрілює російська артилерія, повідомляє і «Азов», і представники інших українських підрозділів. Із Широкиного триває евакуація мирних мешканців.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

У зоні АТО за минулу добу загинули 8 українських військовослужбовців, ще 34 отримали поранення. Про це на брифінгу у п’ятницю повідомив виконувач обов’язків речника Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

«Протягом доби незаконними збройними формуваннями було здійснено 111 обстрілів позицій українських військовослужбовців. В результаті обстрілу і бойових зіткнень Україна втратила 8 військовослужбовців, ще 34 військовослужбовці отримали поранення різного ступеня тяжкості», – сказав Селезньов.

«Станом на ранок в госпіталях і лікувальних установах знаходиться 594 військовослужбовців, у тому числі 27 тяжкопоранених», – визнав Селезньов.

Значними є втрати і від артобстрілів міст і сіл, через які не пролягає лінія фронту. Раніше, 10 лютого, в результаті потужного обстрілу Краматорська, що розташований за 90 кілометрів від фронту, загинуло 17 осіб. А вже цієї п’ятниці по обіді обстрілу зазнав Артемівськ на Донеччині. Є загиблі, точна кількість яких ще невідома, обстріл вівся з боку позицій сепаратистів, повідомляють представники МВС.

Одна з мешканок Краматорська Юля, мати двох дітей, встигла зняти обстріл свого міста реактивною артилерією на відео. Вона звинувачує в ескалації конфлікту і російську владу, і українську, і сепаратистів.

«Коли тут були ці... ми їх називали «зелені чоловічки», вони говорили: «Ми вас тут визволяємо». А від кого? Ми не розуміли, від кого. Казали: «Ми вас від «Правого сектору» рятуємо. Я цього «Правого сектору» в очі не бачила! Потім прийшли звільняти нас від них. Тепер йдуть, повертаються нас звільняти знову. «Визволителі», залиште нас у спокої!» – каже Юлія.


Раніше ватажок проросійського збройного угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявляв, що «більше не піде на мирні переговори з Києвом», і що оголошує мобілізацію чоловіків на підконтрольній сепаратистам території. У останніх обстрілах міст по обидва боки фронту він звинувачує українську владу.

Президент України Петро Порошенко неодноразово заявляв, що обстріли мирних міст (Маріуполя, Краматорська, Авдіївки, Артемівська), це доказ участі у конфлікті російських військ, які застосовують проти цивільних касетні боєприпаси, нехарактерні для українського війська.


На цю ж тему:

12.02.2015
«Визволителі», залиште нас у спокої! – мешканка Краматорська

Misis Djyli, яка виклала в інтернет відео з обстрілом Краматорська, розповідає, як закінчується мирне життя і приходить війна далі
13.02.2015
Клімкін захищав Мінськ-2 у Верховній Раді

«Декілька разів під час 17-годинних переговорів було бажання і у нас, і у наших друзів з Німеччини і Франції припинити ці переговори» далі
13.02.2015
«Мінськом» криза на Донбасі не завершиться – європейські експерти

«Ця угода дає Росії можливості вето, зупинки чи відтягування мирного процесу» далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG