Доступність посилання

ТОП новини

Замість першого слова «мама» внучка сказала «бах» – переселенка з Донбасу


Львівщина продовжує приймати вимушених переселенців із Донбасу

Львів – Щотижня Львівщина приймає вимушених переселенців з Донбасу, з тих територій, які обстрілюють бойовики, де люди не можуть жити через відсутність даху над головою і під постійною загрозою смерті. Днями у Львові зустріли близько 30 осіб з Краматорська і Дебальцево. Прихисток знайшли жінки і діти.

Виснажені, бліді, сумні, втомлені, як діти, так і їхні бабусі та мами. Зі собою взяли лише те, що їм дали волонтери у Харкові й Краматорську. Наймолодшому – немає року, найстаршій – 96. Двоє літніх жінок з обмеженими можливостями, їх одразу завезли на лікування.

«Я приїхала з невісткою, трьома онуками. З Єнакієво ми переїхали в Краматорськ у грудні. Тоді ще стіни будинку стояли, сина поховала, невістка мене забрала. Тут у Турківському районі у мене багато родичів, буду їм телефонувати, може якась хата є вільна. Моя онука Поліна замість першого слова «мама» – «тато», сказала «бах». Як тільки її в підвал несуть – плаче…» – говорить Людмила.

​«Я приїхав з бабусями двома, а мама у Харкові. В Дебальцево у нас залишився кіт, а в підвалі – всі речі. Я хочу, щоб не було війни», – каже п’ятирічний хлопчик.

«Ми з Дебальцево, поки їхала ще стояв будинок. А як зараз – не знаю. На під’їзд по одній людині залишилось. Мені знайомий сказав, що маю три хвилини, щоб зібратись і вийти, вже все було перекрито. Наші бубсі раніше виїхали, не знаю, де вони зараз, немає зв’язку з ними. Ми спати боялись лягати, обстріли постійно, з яких сторін, Бог його знає… Як далі? Не знаю. Якщо все буде нормально, то поверенемось. А якщо там руїна, то будемо влаштовуватись деінде. Я завжди була за Україну, не хочу, щоб нас розділяли, щоб ми були окремо. Мрію про мир над головою, тепле сонце, щоб мої діти не трусились зі страху у підвалу, а раділи життю», – розповідає Ірина, мама двох діток.

Вимушені переселенці живуть у Дрогобичі, неподалік Львова, у Старосамбірському районі. Вони забезпечені житлом і харчами, але на який час – невідомо.

Мешканці не пропонують житло переселенцям

В останні два тижні помітно зросло число вимушених переселенців, які приїжджають на Львівщину. Мешканці області масово не пропонують власне житло так, як це було торік навесні. Місцеві громади, які приймають людей, ними й опікуються.

Запропонувати адекватне житло, на яке люди розраховують і де були б належні умови, складно
Оксана Яковець

«Люди приїжджають самостійно і групами. В принципі запропонувати адекватне житло, на яке люди розраховують і де були б належні умови, складно. Передусім зима, подорожчали послуги за комунальні послуги. Десять тисяч людей нині – це навантаження на громаду. Але основана маса людей у нас розміщена, переважно у приватних будівлях. Переселенці отримують медичні, освітні послуги, згідно з їхніми зверненнями. Щомісяця людям видають адресну допомогу від держави», – наголосила заступник директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Оксана Яковець.

Переселенці зі сходу активно купують нерухомість у маленьких містах і селах у західній Україні, а також у новобудовах Львова. Однак через зростання валютного курсу, подорожчала оренда житла і багато переселенців відмовляються від таких квартир, тому просять в управлінні соцзахисту надати їм місце для тимчасового проживання.

На сьогодні в області офіційно зареєстровано близько 11 тисяч вимушених переселенців, хоча насправді їх удвічі більше. Багато людей не стають на облік в управлінні соціального захисту, боячись переслідувань, що їхні імена будуть відомі сепаратистам.

Люди воліють бути не далеко від дому

Волонтер із Краматорська Сергій Косяк, який займається евакуацією людей, розповів, що мешканці Донбасу стараються далеко не від’їжджати від власної домівки і як тільки припиняється обстріл, повертаються навіть у зруйновані хати.

Люди реєструються, як переселенці, але знову повертаються у рідні місця, в окуповану територію. Не хочуть залишати свої будинки
Сергій Косяк

«Люди реєструються, як переселенці, але знову повертаються у рідні місця, в окуповану територію. Не хочуть залишати свої будинки з різних причин. Більшість людей їдуть на вільні території Донецької області. Відчайдухи їдуть туди, де їм пообіцяли житло і роботу. Багато осіб приймає Одеса і Дніпропетровськ», – наголосив Сергій Косяк під час відеомарафону «Львів-Краматорськ».

За словами волонтера, мешканці Донбасу бояться їхати невідомо куди, тому переважна більшість залишається на вільних територіях Донецької і Луганської областей, а таких, за даними управління Верховного комісара з питань біженців ООН в Україні, на Луганщині – понад 110 тисяч, на Донеччині – близько 350 тисяч. Найбільша кількість тимчасових переселенців проживає сьогодні у Харківській області – понад 125 тисяч, Запорізькій – понад 76 тисяч, у Дніпропетровській – близько 55 тисяч.

Кожен мешканець Донбасу вирішує власну долю самотужки, залежно від можливостей, власних поглядів і позиції. Щодня мешканці Донецької та Луганської областей звертаються до громадського об’єднання «Кримська хвиля» у Львові з проханням проконсультувати щодо виготовлення закордонного паспорта, отримання візи, можливості виїхати за кордон. Зокрема в Польщу, Угорщину, Німеччину, Бельгію, інші країни Європи виїхали понад 45 тисяч осіб, за даними управління Верховного комісара з питань біженців ООН в Україні. У Росію переїхали близько 280 тисяч мешканців Донбасу, у Білорусь – близько 60 тисяч.

Статус біженця уже отримали люди у Польщі, Німеччині, Бельгії. Там проживають у таборах, отримують соціальну допомогу
Енвер Бекіров

«Просять нас надати контакти тих, хто вже там є, а такі від березня. Статус біженця уже отримали люди у Польщі, Німеччині, Бельгії. Там проживають у таборах, отримують соціальну допомогу»,– говорить координатор громадського об’єднання «Кримська хвиля» Енвер Бекіров.

Львів не лише приймає переселенців, також міськрада виділила Маріуполю та Краматорську один мільйон гривень для заходів на ліквідацією наслідків обстрілу цих міст і для допомоги постраждалим і загиблим. Волонтери обіцяють проконтролювати використання цих коштів на місцях.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG