Доступність посилання

ТОП новини

Фейковий акаунт Радіо Свобода поширює пропаганду


Фейкова сторінка, що імітує акаунт Російської редакції Радіо Свобода
Фейкова сторінка, що імітує акаунт Російської редакції Радіо Свобода

На фейковій Twitter-сторінці – номери ФСБ

Одним із останніх розвитків інформаційної війни стало створення фейкових сторінок російськомовних служб Радіо Свобода і «Голосу Америки» в мережі Twitter.

Кажуть, що імітація – це найщиріша форма лестощів. Однак, вона може стати й формою дезінформації.

У мережі Twitter 9 лютого з’явилася сторінка, що імітує акаунт Російської редакції Радіо Свобода. Фейкова сторінка навіть використовує ту саму картинку – емблему компанії, смолоскип, але у його дзеркальному відображені.

У віконці фейкової сторінки написано: «Вільні новини на Радіо Свобода. Міняємо вашу Батьківщину на наші кросівки». Нижче додаються два номери телефону, які насправді є публічними номерами Служби зовнішньої розвідки Росії.

За декілька днів до того з’явився схожий фейковий акаунт, який імітує російську службу «Голосу Америки». Сторінка закликає тих, хто «бажає повідомити про пересування збройних сил Російської Федерації», дзвонити за телефоном, який, насправді, є номером приймальні Федеральної служби безпеки Росії.

Сторінки розповсюджують твіти як із посиланнями на справжні матеріали Радіо Свобода та «Голосу Америки», так і на сайти проросійської пропаганди, які часто поширюють дезінформацію про конфлікт на сході України.

Принаймні в одному випадку, популярне російське видання використало твіт фейкового Радіо Свобода у своєму матеріалі, вважаючи її за справжню сторінку сервісу.

Саме такий обман, скоріш за все, і є метою існування підроблених акаунтів. Пітер Померанцев, колишній російський телевізійний продюсер, який є автором доповіді про те, як «Кремль озброює інформацію», в інтерв’ю американській газеті New York Times сказав, що тактика, яку розробив Кремль, є «не стільки інформаційною війною, скільки війною проти інформації».

Підроблені акаунти наразі не користуються великою популярністю. Сторінка фейкового «Голосу Америки» має приблизно 30 читачів, а несправжнього Радіо Свобода – всього три. Тим часом, кожну зі справжніх сторінок читають понад 100 тисяч користувачів.

Керівництво Радіо Свобода вже поскаржилося Twitter про несанкціоноване використання своєї інтелектуальної власності.

Влітку 2014 року у Twitter також з’явилася фейкова сторінка проекту Української редакції Радіо Свобода «Крим.Реалії», але зараз вона вже не працює.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG