Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ не передала жодної справи щодо соратників Януковича із санкційного списку ЄС – Каленюк


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура за рік не передала жодної справи до суду щодо високопосадовців, які перебувають у санкційному списку ЄС. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

За її словами, у генпрокуратурі ще з весни минулого року знали, що санкції можуть зняти у разі, якщо справи не будуть розслідувати. Але лише у грудні були виписані підозри половині осіб із санкційного списку.

Як зазначає Каленюк, через пасивність українських правоохоронців Україні важко буде повернути з-за кордону вкрадені гроші.

«У нас на меті не є побачити людину за ґратами. Звичайно, приємно бачити Єфремова за ґратами, але довгостроковий результат – повернути накрадене, ті мільярди, які були виведені з бюджету, через що у нас падає гривня, люди стають ще біднішими. І санкції ЄС – це спосіб зберегти, арештувати майно за кордоном. А генпрокуратурі, українським правоохоронним органам треба зібрати докази і довести, що ці активи мають злочинне походження», – зазначила Каленюк.

За її даними, лише у Швейцарії арештовано на рахунках Юрія Іванющенка, колишнього народного депутата, людини, наближеної до Віктора Януковича, близько 100 мільйонів євро. Через те, що генпрокуратура не підготувала кримінальне провадження в цій справі, арештовані гроші могли розморозити, зазначила Каленюк.

Раніше видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела в ЄС повідомило, що Євросоюз зніме санкції з чотирьох соратників Януковича через відсутність доказів. Водночас проти інших чотирьох людей зі списку санкції продовжать на три місяці, щоб українські правоохоронці змогли надати докази їхніх злочинів.

Водночас генпрокурор Віктор Шокін заявив, що його відомство зробить все для того, щоб санкції ЄС не зняли з колишніх чиновників.

XS
SM
MD
LG