Доступність посилання

ТОП новини

Бійці кажуть: Якщо й далі утримувати Дебальцеве, то треба йти в контратаку


Українська артилерія у Дебальцеві. 17 лютого 2015 року
Українська артилерія у Дебальцеві. 17 лютого 2015 року

Сторони конфлікту на сході України звинувачують один одного в недотриманні «режиму тиші»

Прихильники «ДНР» у Дебальцевому захопили відділ міліції та залізничний вокзал. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив український військовий журналіст Андрій Цаплієнко. Сепаратисти на своїх інформаційних ресурсах повідомляють, що контролюють більшу частину міста, але вуличні бої тривають. Представникам ОБСЄ так і не вдалося побувати у Дебальцевому через безперервні обстрілів. Раніше представники організації повідомляли, що проводять переговори з обома сторонами конфлікту.

Представник штабу спецоперації Андрій Лисенко повідомив у вівторок на брифінгу в Києві, що «оперативні дані щодо ситуації на сході України свідчать про недотримання режиму припинення вогню сепаратистами і передумов для відводу важкого озброєння на Донбасі немає». Спікер АТО Анатолій Стельмах заявив, що за ніч у луганському напрямку бойовики двічі обстріляли з «Градів» населений пункт Новотошківське і один раз селище Золоте з мінометів. «Всього за добу бойовики 21 раз обстріляли сили АТО з «Градів», 19 разів – з мінометів», – заявив Стельмах. «Як тільки бойовики припинять вогонь, українська сторона почне відведення важкої артилерії від лінії бойового зіткнення», – уточнив він.

Левко Стек
Левко Стек

Про ситуацію навколо Дебальцевого розповів кореспондент Української редакції Радіо Свобода Левко Стек.

Зберігається як мінімум ще одна дорога завдяки якій зараз відбувається сполучення, підвозять боєприпаси і забирають поранених
Левко Стек

– Ніякого перемир’я в Дебальцевому немає. Військові взагалі були здивовані, коли в першу ніч після півночі 15 січня там дійсно було порівняно тихо. Але зранку 15-го військові дії продовжилися з новою силою. Українські журналісти зараз не можуть потрапити, на жаль, у Дебальцеве. Є можливість проїхати в селище Миронівське, воно за 10 кілометрів від Логвинового, а Логвинове – це населений пункт, який знаходиться на трасі між Артемівськом та Дебальцевим. За нього останнім часом були найзапекліші бої, оскільки сепаратисти змогли взяти контроль над цим населеним пунктом і відрізали основну трасу, яка пов’язувала територію, підконтрольну українській армії, з Дебальцевим. Незважаючи на це, сполучення між містом і основним угрупованням українських військ зберігається. Ми вчора військових про це багато розпитували, і вони нам розповіли, що це, звичайно, був найкращий шлях, найпростіший шлях, але зберігається як мінімум ще одна дорога – через Нижнє Лугове та Новогригорівку, це польова дорога, завдяки якій зараз відбувається сполучення, підвозять боєприпаси і забирають поранених. Пробиватися по цій дорозі доводиться з боями, і не кожна вантажівка чи броньовик доїжджає, бо дуже щільно обстрілюють сепаратисти, хочуть перерізати цей останній шлях. Якщо їм це вдасться, то дійсно Дебальцеве опиниться в котлі, про який вже багато говорять.

– Як Ви розумієте, чому не дотримується перемир’я?

Українські військові кажуть, що уся вина щодо недотримання домовленостей з боку сепаратистів. Просто терпіти і гинути – це нам не підходить, кажуть військові. Тому зараз стріляють обидві сторони
Левко Стек

– Я працюю з українськими військовими, оскільки співпраця з сепаратистами у нас якось відразу не склалася, це небезпечно. І звичайно ж, українські військові кажуть, що уся вина щодо недотримання домовленостей з боку сепаратистів. А вони відповідають, і ми самі були свідками цього, що українські військові теж стріляють. Але звичайно, вони запевняють, що причиа – безперервний обстріл з боку бойовиків. Просто терпіти і гинути – це нам не підходить, кажуть військові. Тому зараз стріляють обидві сторони.

– Що кажуть українські військові про те, як будуть далі розвиватися події?

Вони хочуть, щоб командування визначилося, що їм робити: або вони будуть битися за Дебальцеве, або будуть йти з Дебальцевого
Левко Стек

Якщо вони вирішили триматися, тоді треба підводити резерви, контратакувати
Левко Стек

– Особливих ілюзій з приводу перемир’я у них не було. Так що особливого розчарування не побачив. Як вони воювали, так і продовжують. І єдине, що хочуть, щоб командування визначилося, що їм робити: або вони будуть битися за Дебальцеве, або будуть йти з Дебальцевого. Це треба зробити прямо зараз, тому що з кожним днем сепаратисти все краще зміцнюються, привозять нову техніку, нових людей. Якщо не вирішити протягом декількох днів, величезне угруповання українських військ залишиться в оточенні, і це буде дуже сильний удар по боєздатності армії. Якщо вони вирішили триматися, тоді треба підводити резерви, контратакувати. Всі хочуть визначеності, а її поки немає, і це головна проблема, яку я почув від них. А стояти вони готові, з бойовим духом все нормально, і особливих істерик я не почув.

«Котла» нема, як і перемир'я – день на позиціях поблизу Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00


Представники так званої «ДНР» звинувачують у недотриманні перемир’я українську сторону. За даними «міноборони» угруоповання «ДНР», за минулу добу зафіксовано 17 порушень «режиму тиші» з боку українських силовиків. Обстрілу зазнали населені пункти Фащівка, Вуглегірськ, Горлівка, Кіровське, околиці Донецька, Донецький аеропорт, відзначають сепаратисти.

У Маріуполі обстановка зараз мирна. Обстрілів міста зараз не повинно бути. Дуже чекали перемир’я, і тут воно дотримується
Михайло Баган

У Донецьку у вівторок зберігається «режим тиші», повідомляє прес-служба міської адміністрації. У повідомленні наголошується, що протягом дня аварійні бригади комунальних підприємств міста будуть виконувати відновлювальні роботи на пошкоджених комунікаціях. Відносно спокійно у вівторок і в Маріуполі. Про це Радіо Свобода розповів кореспондент видання «Новости Донбасса» Михайло Баган: «У самому Маріуполі обстановка зараз мирна. Буквально кілька днів тому полк «Азов» відсунув, ще до початку перемир’я, сепаратистів від східних кордонів міста, і місту зараз нічого не загрожує. Люди по-різному переживають ситуацію, але головне, вони розуміють, що обстрілів міста зараз не повинно бути. Дуже чекали перемир’я, і тут воно дотримується. Чого не можна сказати про прилеглі селищах. До вчорашнього дня були бої в Широкино, це приблизно 20 кілометрів на схід від Маріуполя. Були в основному бойові зіткнення із застосуванням стрілецької зброї, артилерія практично не застосовувалася. Але в другій половині дня начебто бої припинилася, і зараз тиша. З учорашнього вечора ніяких більше повідомлень не було».


Перемир’я на Донбасі було оголошено від 00:00 годин 15 лютого і дотримується в загальному і в цілому скрізь, за винятком Дебальцева.

12 лютого в Мінську відбулися переговори лідерів Росії, України, Німеччини та Франції, на яких сторони конфлікту – українська влада і сепаратисти – за посередництва Росії та ОБСЄ підписали документ, який передбачає перемир’я з 15 лютого, відведення важких озброєнь і створення зони безпеки.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редкції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG