Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційне бюро може спрацювати, але закон про люстрацію треба змінювати – польський прокурор


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна починає люстрацію в гірших умовах, ніж інші країни вважають українські «люстратори»

Департамент Міністерства юстиції з питань люстрації готує поправки до закону про очищення влади. Зокрема до уваги візьмуть зауваження експертів з Польщі та Чехії. Останні рекомендують звузити дію закону.

Польський слідчий та прокурор із понад 20-річним стажем Яцек Вигода радить внести зміни до українського закону про люстрацію. В іншому випадку очищення влади не відбудеться.

«Процедури, якими в цьому законі пропонується очищати владу, є довготривалими. Вони можуть паралізувати роботу деяких інституцій, зокрема Міністерства юстиції та судів», – наголосив Вигода.

Прокурор працює в Інституті національної пам’яті, який займається історичними дослідженнями злочинів проти польського народу. Також організація проводить люстрацію – перевіряє, чи не співпрацювали посадовці із комуністичним режимом.

«Український закон про очищення влади є занадто загальним та широко окресленим. Там є і заборона співпраці з КДБ та ГРУ, і боротьба із корупцією і кадрові рішення. Якщо в нас була декомунізація, в вас це «де-януковичезація», – вважає Вигода.

Українські люстратори переконали у свої правоті Венеціанську комісію

Не вважає занадто широким закон про очищення влади член громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції Карл Волох.

«Коли поляки розпочинали свою люстрацію вони не були у тих умовах, у яких є українці. В них була діюча правоохоронна система та нормальні суди. Вони інколи дійсно переслідували людей нібито за порушення, які насправді боролися із радянською системою», – наголосив Волох.

«Ми переконали експертів з Венеціанської комісії – їхня думка дійсно має значення. Ми провели із ними дискусію, показали їм реальний стан справ та довели, чому Україна не може йти шляхом Польщі чи Чехії. Спочатку в них ставлення було вкрай негативним, а сьогодні вони їдуть та їхнє ставлення змінилося майже на 180 градусі», – розповів представник Громадського люстраційного комітету.

Зустріч із польськими та чеськими експертами пройшла конструктивно – офіційно

Заступник директора департаменту з питань люстрації при міністерстві юстиції Дмитро Димов, розповів Радіо Свобода, що зустріч представників департаменту із експертами, зокрема Яцеком Вигодою, носила конструктивний характер. Деякі зауваження були спричинені помилками у перекладі.

«Вони не звернули увагу, що люстрація через сепаратизм чиновників реалізується лише за рішенням суду. Технічно в нас це буде відбуватися, як у Польщі», – розповів Димов.

За словами заступника директора, наразі поправки до закону «Про очищення влади» готуються до остаточного затвердження спочатку Венеціанською комісією, а потім Верховною Радою.

Військова люстрація в Польщі пройшла кілька років тому

Щодо люстрації вищого офіцерського складу, яку в Україні частково скасували наприкінці січня, в Польщі її провели близько 7 років тому. Офіцери від полковників та вище мали довести, що не співпрацювали із комуністичними органами безпеки, зокрема КДБ СРСР.

«Люстрація військових це не лише моральне очищення, але й питання безпеки, питання контррозвідки», – заявив Вигода.

Прокурор схвалює створення окремого антикорупційного бюро. За його словами у Польщі аналогічний орган створили у 2006 року, він мав великий успіх й досі сприймається як міцна зброя проти корупціонерів.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG