Доступність посилання

ТОП новини

РНБО запрошує до України миротворців ООН і схвалює зміни до закону про воєнний стан


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні, яке відбулося в середу ввечері під головуванням президента Петра Порошенка, вирішила звернутися до Організації Об’єднаних Націй із проханням направити в Україну миротворчу місію, яка буде діяти відповідно до мандату Ради безпеки ООН, повідомила прес-служба голови держави.

Відкриваючи засідання РНБО, президент повідомив, що на його доручення це питання вже відпрацювали апарат РНБО й уряд із залученням МЗС, і тепер як «найкращий формат» бачать поліційну місію Євросоюзу з мандатом ООН.

Порошенко висловив упевненість, що саме це буде найефективнішою і найоптимальнішою гарантією безпеки за нинішньої ситуації, коли «миру не дотримується ні Росія, ні ті, кого вона підтримує». Він додав, що тепер буде розпочато офіційні консультації, які зможуть забезпечити мир.

Порошенко запропонував звернутися до миротворчої місії ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Крім цього, РНБО схвалила зміни до закону про правовий режим воєнного стану, опрацьовані на доручення президента. Президент відзначив, що ці зміни «враховують досвід і особливості гібридної війни, яка вже плавно перетікає в повномасштабну і яка триває вже багато місяців». Він висловив сподівання, що парламент після обговорення підтримає ці зміни, й додав: «Нам треба бути готовими боронити державу».

РНБО також ухвалила створити воєнний кабінет при РНБО, до складу якого увійдуть керівники країни та силових блоків органів влади.

Крім того, мовиться в повідомленні, на засіданні розглянуто комплексні заходи щодо посилення безпеки держави. Кабінетові міністрів та Службі безпеки доручено напрацювати нове положення про єдину державну систему запобігання, реагування та припинення терористичних актів і мінімізації їх наслідків. РНБО також затвердила комплекс заходів для побудови в країні єдиної системи цивільного захисту.

Засідання РНБО президент терміново скликав по тому, як підтримувані Росією сепаратисти і російські війська, які не зупиняли свого наступу на Дебальцеве, змусили українських військових залишити сьогодні це місто і окупували його на порушення мінських домовленостей і резолюції Ради безпеки ООН, яка підтримала ці домовленості.

Раніше оглядачі звертали увагу, що ймовірне розташування миротворчих сил ООН уздовж лінії протистояння на сході України створить черговий «заморожений конфлікт» у Європі, і висловлювали побажання, щоб такий контингент розташували натомість на кордоні між Україною і Росією – визнаючи, що на це ніколи не погодиться Москва.

На цю ж тему:

XS
SM
MD
LG