Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ відкидають повноваження «представниці російського Криму»


(photo by shutterstock.com)
(photo by shutterstock.com)

Бюро Парламентської асамблеї ОБСЄ одноголосно відкинуло в середу повноваження особи, яка мала б представляти в Асамблеї російську окупаційну владу Криму.

Бюро виконало рекомендацію Комітету з визнання повноважень щодо Ольги Ковітіді, яка, як заявила Росія, є членом Ради федерації (верхньої палати парламенту Росії), що представляє так званий «російський регіон Крим», тобто окупований наразі Росією український Крим.

Комітет у своїй рекомендації нагадав, що, відповідно до регламенту Парламентської асамблеї ОБСЄ, член парламенту країни-учасниці, призначений представляти її в Асамблеї, має представляти саму цю країну, а не її орган влади, створений на іноземній території таким чином, що вважається незаконним більшістю держав-учасниць ОБСЄ.

Рішення Бюро ПА ОБСЄ було ухвалене у відповідь на запит делегації України, яка поставила під сумнів повноваження Ковітіді, мовиться у прес-релізі.

Як правило, Парламентська асамблея ОБСЄ визнає повноваження членів національних делегацій на підставі офіційних повідомлень парламентів країн-учасниць автоматично, якщо тільки ці повноваження не оскаржуються.

Росія навесні минулого року, посилаючись на заявлені результати незаконного референдуму в фактично окупованому нею на той час українському Криму, правдивість яких ставлять під сумнів, а перевірити неможливо, здійснила спробу анексії цієї частини території України й оголосила про її «включення до складу Росії». Світова спільнота значною більшістю не визнає цього кроку; зокрема, резолюцію такого змісту ухвалила Генеральна асамблея ООН за 100 голосів «за» і лише 11 голосів «проти» зі 193 країн-членів.

XS
SM
MD
LG