Доступність посилання

ТОП новини

Припинення вогню «зважили» – 580 кілограмів «заліза» за добу на кожного українського солдата


Колона українських військових після відступу з Дебальцева. 19 лютого 2015 року
Колона українських військових після відступу з Дебальцева. 19 лютого 2015 року

Наразі сепаратисти відмовляються обмінювати військовополонених за принципом «всіх на всіх»

Понад 90% особового складу українських військових вийшли з Дебальцева на нові рубежі, кажуть у штабі АТО. За даними військових, при виході з дебальцевського плацдарму понад 90 українських військових потрапили у полон, а ще 82 зникли безвісти. Сепаратисти кажуть, що полонених під Дебальцевом українських військових відвозять до Луганська.

Після виходу українських військових із Дебальцева обстріли з боку сепаратистів стали менш інтенсивними, але не припиняються.

«Від початку вступу в дію режиму припинення вогню незаконні збройні формування здійснили 253 обстріли позицій силових структур України. Підраховано, що від початку припинення вогню до моменту виходу українського гарнізону з Дебальцева щодоби на голову одного бійця випускалося в середньому 580 кілограмів смертоносного металу у вигляді реактивних, артилерійських снарядів, мінометних мін, протитанкових керованих ракет та інших боєприпасів», – заявив речник РНБО Андрій Лисенко.

Бойовики угруповання «ДНР» стріляють з реактивних систем залпового вогню «Град». Горлівка, 18 лютого 2015 року
Бойовики угруповання «ДНР» стріляють з реактивних систем залпового вогню «Град». Горлівка, 18 лютого 2015 року

Генштаб повідомляє про нові втрати

Найактивніше сепаратисти обстрілюють та атакують українських військових, які відходять із дебальцевського плацдарму. Внаслідок цього втрати серед українських військових зростають. Якщо раніше президент Порошенко заявляв про шістьох загиблих, то тепер, за даними прес-служби Генштабу, під час передислокації внаслідок шквального вогню російської артилерії загинуло 13 військовослужбовців, а 157 поранені. Також понад 90 українських військових потрапили у полон, а ще 82 – зникли безвісти.

Наразі сепаратисти відмовляються обмінювати військовополонених за принципом «всіх на всіх». Речник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін повідомив, що взятих у полон у районі Дебальцева українських військових звозять до Луганська.

«У Луганську перебувають військовополонені, які здавалися чи були захоплені в районі Дебальцева. У Донецьку – військові, які раніше потрапили до нас у полон», – зауважив речник сепаратистів, додавши, що у журналістів буде можливість поспілкуватися із полоненими українськими військовими.

Нового наступу виключати не можна

Поблизу Дебальцева інтенсивність бойових дій спадає, а натомість найгарячішою точкою протистояння стає селище Широкіне, неподалік Маріуполя. Тут українські військові будують укріплення й активно зміцнюють свої позиції. Загалом, попри домовленості про припинення вогню, не можна виключати, що сепаратисти за російської підтримки не вдадуться до нових наступальних дій.

«Важко назвати ситуацію, яка є на сьогоднішній день, перемир’ям. Чим далі відходитимуть наші війська, тим більше розпалюватиметься апетит у Путіна та в його поплічників-сепаратистів», – каже член парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони народний депутат Тарас Пастух.

На думку народного обранця, з огляду на велику кількість російської військової техніки, яка зайшла на окуповані території, ворожого наступу можна чекати одразу на кількох напрямках.


На цю ж тему:

19.02.2015
Україна, заявивши про миротворців, кинула виклик Європі – експерт

«Це рішення викликано тим фактом, що насправді Мінські домовленості не працюють» далі
19.02.2015
Мир на Донбасі буде тоді, коли «озброїмо до зубів нашу армію» – Пашинський

«Якщо запровадження воєнного стану збільшить кількість винищувачів, танків, я голосуватиму за» далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG