Доступність посилання

ТОП новини

Російський телеканал використав фейки у «розслідуванні» «про іноземних найманців» в Україні


Які ж «докази» продемонстрував телеканал «НТВ»?

Російський телеканал «НТВ» презентував розслідування про іноземних найманців в Україні, які буцімто воюють на боці української армії на Донбасі. Радіо Свобода проаналізувало відеоряд та заяви експертів у цьому розслідуванні, та виявило, що там є фейки.

Телеканал «НТВ» продемонстрував сюжет-розслідування, під назвою «PRO-US-TROOPS», що означає проамериканські війська. Приводом для цього, став титр на американському каналі CNN, який сфотографували під час прямого ефіру новин про кризу в Україні.


У цьому ж сюжеті телеканал «НТВ» продемонстрував, як він каже, вже раніше відомі відеодокази.

«А це Харків, місцева мешканка зняла з вікна, як шикуються солдати в натовській військовій формі, просто на вулиці міста. Ось вони, бойові негри, хто воює в Україні, на боці української армії, 20 негрів прибули», – зазначено у відеосюжеті.

Раніше у рубриці «Деза», журналісти Радіо Свобода вже спростовували російські новини з використанням цього ж відео. Як виявилось, єдина група темношкірих, яка перебувала у вказаному в сюжеті готелі в Харкові – це технічні працівники з Нігерії (не зі Сполучених Штатів).

Продовжуючи своє розслідування, журналісти «НТВ» демонструють шматок із репортажу VICE-NEWS. У цьому відео українські військові розповіли, що вони в німецькій, а іноді, навіть в англійській формі, адже таку їм привезли волонтери, і жартують, що тепер, вони виглядають, «як НАТО».

«Зброя НАТО, пайки та технічне забезпечення, інструктори, бійці спецпідрозділів і агенти західних спецслужб», – лякають у сюжеті.

Таку начитку підкріпили відео. На деяких із цих кадрів – військова техніка, відео відзняте 12 грудня 2014 року поруч із латвійською залізничною станцією Далбі, що розташована за 300 кілометрів від російського кордону. Як стверджувала латвійська влада, поїзд проїхав у сусідню Литву, тобто до України цей ролик стосунку не має. Також, як уже повідомляло Радіо Свобода, спікер Державного департаменту США Джен Псакі спростувала заяви російських медіа про відправки летальної зброї зі США в Україну.

Повертаючись до сюжету: протягом всього часу бачимо знов-таки не нове відео. На цьому ролику тренування українського батальйону «Азов». Раніше телеканал «НТВ» використовував цей відеоряд і розповідав про бійця із позивним «Грек», якого назвали «іноземним найманцем», і, буцімто, так звані «ополченці» отримали відеофайли з камери на його касці після того, як він помер. Однак так званий «Грек» виявився чоловіком, який вже декілька років працює у ТМ «Мілітарист», він записав відео спростування, де заявив, що канал «НТВ» «поховав» його вже не вперше.

І ще один приклад нарису: «Деякі іноземці приїжджають просто розважитися, ось Твіттер Стена Паттона, колишнього співробітника приватної військової компанії BlackWater. Він розповідає про розцінки на «українське сафарі»: постріл із гаубиці –100 доларів, із танка – 200, постріл по селу – 350». Тут російські журналісти послалися на сторінку у Твіттері, інформація підкріплена фото, яке використовувалось на форумі страйкболістів ще у 2010 році. Крім того, у Білому домі раніше вже спростовували повідомлення ЗМІ про присутність в Україні найманців із приватної американської військової компанії BlackWater.

Розслідування «НТВ» продовжують історією про «Франка» – добровольця. Розповіли тільки про те, що він зі США. Ані про його українське коріння, ані про те, що він приїхав воювати добровільно, не кажуть. Окрім того, вилучили й інформацію про те, що, приїхавши в Україну після початку АТО, він прийняв українське громадянство. Після цього ж використали шматок з інтерв’ю, із Гастоном Бессоном, волонтером із Франції, повідомивши, що він «рекрутер», та залишили його фразу: «ми не беремо фанатиків і екстремістів, нам потрібні люди з військовим досвідом, професіонали». Натомість, його заяв про те, що тут немає іноземних найманців, і є волонтери, які самі оплачують собі навіть переліт, російські журналісти не дали.

Дослівно: «There's no mercenary here, people have to pay their own ticket to fly here.»

Переклад: «Тут немає найманців. Люди самі купляють квитки, щоб приїхати сюди».


Російські медіа дедалі частіше заявляють, що на боці українських військових масово воюють іноземні найманці, чи навіть приватні армії. На підставі таких повідомлень, у російських ЗМІ лунають прямі заклики до громадян України воювати на боці угруповання «ДНР».

«Рушійною силою української армії є іноземні найманці, це не для кого не секрет, тому ваші чоловіки з Дніпропетровська, якщо прийдуть до нас допомагати боротися, вони не будуть вбивати своїх братів, вони будуть вбивати іноземних найманців, які приходять воювати за гроші», – заявив Олександр Кофман, який називає себе «міністром закордонних справ» «ДНР», в ефірі програми «Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым».

Командир батальйону «Київ-2» Богдан Войцеховський прокоментував сюжети російських медіа про іноземних найманців, в тому числі на прикладі свого батальйону.

«Наш підрозділ – це чисто міліцейський підрозділ, підпорядковується Київському головному управлінню МВС України в місті Києві. Ми всі, хто потрапив на службу в цей підрозділ, є громадянами України, військовозобов’язані, і з цього випливає те, що жодна людина, яка має іноземне громадянство, не може апріорі бути співробітником цього підрозділу. І практично ні один армійський командир, ні командир Національної гвардії, або командир таких же міліцейських підрозділів, так само не може брати до себе на службу людей, які є підданими іншої держави. Такого поняття як іноземний легіон, як наприклад, в тій же Франції, там де зовсім по-іншому історично все склалося, у нас в Україні не існує. Тому, всі ці порожні розмови про найманців – це все дурниці», – заявив він.

«Дуже часто про наш батальйон теж казали, мовляв у нас тут найманці: знімають на відео бійця у бушлаті виробництва чехословацької армії, хтось забув відрізати прапорець, і тут починається купа розмов, що на нашому боці найманці чехи, поляки воюють, це все відбувається від просто браку форми, волонтери привезли форму з якимсь іноземним прапорцем», – прокоментував командир батальйону «Київ-2» Богдан Войцеховський.

20.02.2015
ЗМІ Росії про зброю США в Україні та «темношкірих найманців на танках»

Джен Псакі заперечує заяву Путіна про те, що зброя з США вже в Україні, а телеканал LifeNews знайшов «темношкірих найманців» у Дебальцеві далі
18.02.2015
ЗМІ Росії знову лякають «Правим сектором» у Дебальцеві

А в Міноборони України повідомили про появу в інтернеті фейкових сторінок нібито міністра Полторака далі
18.02.2015
У Закарпатті обурені вигадками Лаврова

Мобілізації за національною ознакою апріорі не може бути – військовий комісар далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG