Доступність посилання

ТОП новини

Щоб не забанили у Facebook, пишіть українською – блогер


©Shutterstock
©Shutterstock

Українські блогери вже три роки вимагають від компанії «Фейсбук» створити українську адміністрацію

Вже близько трьох років українські блогери вимагають у компанії Facebook створити українську адміністрацію. Не зважаючи на те, що український сегмент Facebook модерується з Дубліна, а не з Москви, як передбачалося раніше, блогери сумніваються у незаангажованості модераторів і підозрюють, що українці у ФБ перебувають під контролем росіян. З огляду на події, які відбуваються в Україні та інформаційну війну, це неприпустимо, кажуть вони.

Фотографія Віталія Чуркіна, плакат оголеної натури про будову тіла з однієї з київських поліклінік і… вірш Тараса Шевченка. За це Фейсбук блокував відомого українського блогера Зена Антипопа вже чотири рази. Спершу на день, потім на три, далі на тиждень, а тепер вже й на місяць.

«Фактично, я можу тільки читати Фейсбук, писати повідомлення друзям і все. Навіть лайкати не можу», – каже він.

Бан, а простіше кажучи блокування особистої сторінки, Зен Антипоп пов’язує зі своєю активною суспільно-політичною позицією.

«Очевидно я потрапив в поле зору російської «кіберармії», яка ще починаючи з весни відстрілює більш-менш популярних блогерів», – припускає він.

Блогери вимагають у Facebook українського модерування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Заблокувати сторінку у соціальній мережі Фейсбук достатньо просто. Для цього необхідно назбирати щонайменше 20-30 скарг і акаунт система блокує автоматично. Інший варіант – це робить спеціальний модератор. Блогери кажуть, що український Фейсбук модерують росіяни.

«Я думаю, що це через те, що багато українських користувачів писали російською і, що важливо, ставили у себе російський інтерфейс. Наприклад, коли мене забанили за вірш Шевченка, який ми вивчали в українській школі, то очевидно, що це зробила людина, яка в українській школі, навіть в радянські часи, не вчилася», – зауважує Антипоп.

Листи українців до Цукерберга залишились без відповіді

Аби протидіяти несправедливості, користувачі об’єднались у спеціальній спільноті під назвою «За створення української адмінстрації у ФБ». Ігор Тихолаз – один із адміністраторів цієї групи.

«Вона створилася тоді, коли виник перший конфлікт, коли почали банити блогерів з великою аудиторією і які формували громадську думку. І коли вони без певних причин втрачали можливість спілкуватися зі своїми підписниками, то це спричинило певний скандал», – розповів Тихолаз.

Блогер теж підтверджує вибірковість і цілеспрямованість блокування.

«Оскільки в нас ведуться війни не тільки на землі, але й в комп’ютері, інформаційні війни, то певні люди цим користуються. Вони створюють певні мережі людей, які за їх замовленням можуть забанити практично будь-якого користувача», – пояснює він.

Одразу після створення спільноти, блогери написали листа у головний та європейський офіси Фейсбуку. Втім, відповіді досі не отримали. Фейсбук – це бюрократія, кажуть вони і закликають українців ставати більш активними у мережі.

«Вихід – писати українською. Мене не забанили за жоден український допис. Чим більше ви будете писати українською, тим швидше зроблять українську модерацію. І мова інтерфейсу, яку ви обираєте, не тільки у Фейсбуці, але й у браузері, операційній системі, це теж статистика для всіх цих компаній», – закликає Зен Антипоп.

Згідно з останніми даними на кінець 2014 року, українська аудиторія Фейсбук складає майже 3,5 мільйона користувачів. За 5 років – з березня 2009-го по лютий 2014 року вона зросла у 47 разів. За прогнозами фахівців, у 2015-му кількість активних користувачів Facebook у світі перевищить населення Китаю і становитиме майже півтора мільярди.

Боротьба в соцмережах. Коли Фейсбук матиме українську адміністрацію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:50 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG