Доступність посилання

ТОП новини

Марш гідності та європейської підтримки України


Марш гідності у Києві, 22 лютого
Марш гідності у Києві, 22 лютого

Європейські лідери та українські високопосадовці пройшли тими вулицями, де гинули від куль Герої Небесної сотні

Київ – Президенти та урядовці декількох європейських держав 22 лютого очолили Марш гідності та миру в Києві, до якого долучилися, за різними підрахунками, десятки тисяч українців. Вони пройшли вулицями, де відбувалися головні події Революції гідності рік тому. Під час ходи відбувся молебень на честь героїв Небесної сотні та вояків, загиблих в українсько-російському конфлікті на Донбасі. Того ж дня президент України Петро Порошенко обговорив з главами європейських держав врегулювання конфлікту на сході України. Тим часом політологи вважають участь численних європейських посадовців в українських заходах підтвердженням міжнародної підтримки України.

Десятки тисяч людей пройшли вулицею Героїв Небесної сотні, щоб вшанувати пам’ять активістів Майдану, які загинули тут рік тому. До ходи також долучилися президент України Петро Порошенко і разом із ним –очільник Європейської ради Дональд Туск, президенти Литви Даля Грібаускайте, Польщі Броніслав Коморовський, Німеччини Йоахим Гаук, Молдови Ніколас Тімофті, а також глави держав Грузії Георгій Маргвелашвілі та Словаччини Андрей Кіска. Тримаючись за руки, вони пройшли середмістям Києва. Промов та підходів до преси не робили.

За високопосадовцями йшла кілометрова колона, люди несли українські стяги та прапори сотень самооборони Майдану, співали, скандували «Слава Україні!» українською, англійською та іншими мовами. Дехто ніс у руках антипутінські плакати й карикатури.

На Майдані український та європейські президенти запалили свічки та вклонилися Героям Небесної сотні. А глави найбільших християнських церков України, духовні лідери мусульман та юдеїв вшанували їх спільною молитвою.

Європейські президенти пройшли Маршем гідності по Києву
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Цього ж дня Петро Порошенко показав своїм європейським колегам виставку захопленої на Донбасі російської техніки та озброєнь, і провів низку офіційних зустрічей, зокрема – з президентами Польщі Броніславом Коморовським та Латвії – Андрісом Берзіньшем. Троє президентів підтримали ідею введення міжнародного миротворчого контингенту на Донбас. Раніше Петро Порошенко анонсував консультації з цього приводу і заявляв, що, на його думку, миротворцями має бути поліційна місія ЄС, і в жодному разі – не представники Росії.

Експерти: Україна демонструє єдність, Росія – самоізоляцію

Марш гідності за участі європейських президентів у Києві та офіційні зустрічі того ж дня – має більше символічне значення, і навряд чи прямо вплине на політичну ситуацію в регіоні, сказав Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Цей марш потрібен європейцям як етичний крок, і він навряд чи матиме помітний вплив на ситуацію в Україні
Володимир Фесенко

«Це – крок солідарності лідерів інших держав, які спеціально заради цього приїхали до Києва. Це – зовсім не те, що відбувається під час переговорів, коли окремі європейські лідери демонструють нейтралітет, закликаючи як Україну, так і Росію дотримуватися мирних угод, хоча лише одна сторона цинічно й постійно їх порушує. Найважливіше, що цей марш потрібен європейцям як моральний, етичний крок, і він навряд чи матиме помітний вплив на ситуацію в Україні, зокрема на конфлікт на сході», – підсумовує політолог.

Інший аналітик Олеся Яхно порівнює події 22 лютого у Києві та у Москві. За її словами, вони свідчать, що Україну підтримує цивілізований світ, і така підтримка може суттєво вплинути на ситуацію в державі. Що ж до московського «Антимайдану» – він є ознакою подальшої ізоляції Росії, пояснює Олеся Яхно.

Україна показує свій цивілізаційний вибір, і розколу в українському суспільстві вже немає
Олеся Яхно

«Марш гідності має величезне значення для України, зокрема – для ведення переговорного процесу щодо миру на Донбасі, а в перспективі – й щодо вирішення питання Криму. Україна однозначно показує свій цивілізаційний вибір, і розколу в українському суспільстві вже немає. У містах, які раніше вважалися проросійськими – не відбувається ніякого «Антимайдану». Він відбувається лише в Росії, за межами України».

Що ж до екскурсії президентів на виставку російської зброї, то вона так само є більше демонстрацією позиції європейців щодо конфлікту, аніж оприлюдненням доказів російської агресії. Ці докази неодноразово зафіксовані та фото й відео, зокрема з космосу, пояснює аналітик.

23 лютого Петро Порошенко планує продовжити низку зустрічей з європейськими високопосадовцями, які прибули на Марш гідності.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG