Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Італії їде до Києва і Москви говорити про Україну


Маттео Ренці
Маттео Ренці

Наступного тижня Київ має відвідати прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці. За повідомленням прес-служби уряду Італії, зустріч Ренці з президентом Петром Порошенком запланована на 4 березня. Наступного дня глава італійського уряду вирушить до Москви для переговорів із президентом Росії.

Мета візитів Маттео Ренці – розвиток ситуації на сході України в контексті дотримання Мінських угод. Напередодні в ефірі телеканалу RAI Ренці наголосив, що Росія помилилася, ставши на сторону тих, хто порушив територіальну цілісність України. «Від самого початку я намагаюся дати зрозуміти: якщо Росія повернеться за міжнародний стіл переговорів, ми всі будемо спокійнішими. Щоб повернутися до цього столу, він (В. Путін) повинен залишити Україну», − сказав Маттео Ренці під час програми In Mezz’Ora.

У планах італійського прем’єра також спонукати російського лідера активніше долучитися до врегулювання ситуації у Лівії, де зростає загроза з боку терористів «Ісламської держави». Цей етап переговорів місцеві оглядачі називають важливішим для Ренці, оскільки нестабільність у Лівії (колишній італійській колонії) напряму загрожує безпеці Італії.

«Майбутній візит Маттео Ренці до Москви свідчить, що Рим і надалі, уникаючи ЄС, віддає перевагу прямим двостороннім контактам з Росією та усіляко намагається налагодити з нею відносини», − сказав у коментарі для Радіо Свобода оглядач Массиміліано Ді Паскуале.

В адміністрації президента України майбутній візит італійського премʼєра ще не коментували.

XS
SM
MD
LG