Доступність посилання

ТОП новини

Ставлення чехів до Росії погіршилося – опитування


У Чехії упродовж останнього року значно зросла кількість тих, хто оцінює своє ставлення до Росії як «погане». Такими є дані соціологічного дослідження, оприлюдненого сьогодні Центром вивчення громадської думки Інституту соціології Академії наук Чеської Республіки – CVVM.

Дослідження показало, що наразі 49% чехів до Росії ставляться «погано», тоді як у 2013 році їх було 28%. Також зменшилась кількість чехів, які ставляться до Росії «добре» – з 61% у 2013 році до 41% у 2015-му.

На думку фахівців CVVM, погіршення ставлення чехів до Росії пов’язане з «українською кризою». У CVVM наголошують, що подібна тенденції в опитуванні громадської думки у Чехії спостерігалася і у 2008 році «через конфлікт між Росією й Грузією».

Натомість ставлення чехів до України упродовж останніх років залишається стабільним. «Добрим» його вважає половина опитаних. Така ж тенденція спостерігається і у ставленні чехів до Ізраїлю. Добре ставлення чехів до цих двох країн «явно переважає над негативною оцінкою», – зазначають соціологи.

За даними CVVM, найкраще ставляться чехи до Словаччини, 96% чехів «добрим» назвали відношення до Німеччини, 94% – до Франції, 92 %– до Великобританії та 91% до Австрії.

Фахівці CVVM опитали 1 тисячу громадян Чехії віком від 15 років. Соціологи поставили питання: «Яким, на вашу думку, є ставлення Чеської Республіки до країни, яку ми вам назвемо?». До переліку країн входили Угорщина, Німеччина, Польща, Австрія, Словаччина, США, Франція, Великобританія, Росія, Китай, Ізраїль, Італія, Іран, Японія, Україна та Сирія.

XS
SM
MD
LG