Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує «Газпрому» не ставити поставки газу в Україну в залежність від «ДНР», «ЛНР»


Марош Шефчович
Марош Шефчович

У Єврокомісії пропонують вирішувати питання поставок газу на території Луганської і Донецької областей, які контролюють незаконні збройні формування і російські війська, окремо від питання поставок російського газу в Україну. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу ЄС Марош Шефчович.

«Я запропонував, щоб питання постачання газу Україні й через Україну вирішувалося таким же чином, як до цього, а питання постачання газу до Луганська та Донецька вирішувалося окремо», – сказав Марош Шефчович.

За його словами, питання забезпечення поставок російського газу до України «потребує негайного реагування».

Єврокомісар повідомив, що перебуває в постійному контакті з міністром енергетики Росії Олександром Новаком, міністром енергетики України Володимиром Демчишиним, головою «Нафтогазу» Андрієм Коболєвим. Перед зустріччю з журналістами єврокомісар провів телефонну розмову з прем’єр-міністром України.

24 лютого «Нафтогаз» поширив заяву, в якій повідомив, що вже протягом двох днів до того «Газпром» не виконував заявки української сторони на поставку оплаченого газу в рамках контрактних умов.

«Зокрема, «Газпром» був зобов’язаний поставити по 114 мільйонів кубометрів 22 і 23 лютого, але поставив за фактом тільки 47 і 39 мільйонів кубометрів відповідно», – зазначають у компанії.

У заяві наголошується, що «Газпром» не надав жодних пояснень щодо порушення своїх контрактних зобов’язань.

«Газпром» попередніми днями почав самовільно постачати газ на території, наразі захоплені підтримуваними Росією збройними сепаратистами і російськими військами. Ці обсяги газу подаються через газовимірювальні станції і трубопроводи, які Україна наразі не контролює.

«Газпром» стверджує, що подає цей газ на «територію ДНР і ЛНР», але «в рамках контракту з Україною», і Київ муситиме оплатити його. Причиною, кажуть у Москві, є те, що «Київ припинив постачати газ» сепаратистам.

Київ натомість повідомляє, що ці поставки переривалися на добу через пошкодження газопроводу внаслідок бойових дій і вже давно відновлені. «Нафтогаз» уже попереджав, що не оплачуватиме газу, який Росія подає безпосередньо сепаратистам на порушення контракту з Україною.

«Газпром» постачає Україні газ на умовах передоплати.

XS
SM
MD
LG