Доступність посилання

ТОП новини

«Ми ж усі в дитинстві грали у «войнушку» – організатор «озброєного свята» у російському дитсадку


День захисника Вітчизни у петербурзькому дитсадку
День захисника Вітчизни у петербурзькому дитсадку

Тато-майор влаштував у петербурзькому дитячому садку «день ополченця»

У дитячому садку №69 Приморського району Петербурга відзначили День захисника Вітчизни: батько одного з дітей приніс макети сучасної зброї та боєприпасів, пояснив, як ним користуватися, а потім в мережі з’явилися фотографії до зубів озброєних дітей, що викликало бурхливе обговорення.

З легкої руки інтернет-видання «Фонтанка» інші петербурзькі засоби масової інформації назвали свято в дитсадку «Днем ополченця». Якщо подивитися на фотографії, викладені в мережу, назва не здається несправедливою: хлопчики і дівчатка, обвішані зброєю, викликають, м'яко кажучи, дивне враження. Користувачі інтернету почали порівнювати їх з дітьми, яких використовують екстремістські угруповання. З такого порівняння обурилися батьки вихованців дитячого садка № 69 – адже вони самі, за власним бажанням, дали добро одному з тат – 31-річному майорові Віталію Стаценкові –​ влаштувати своїм чадам «свято зброї». І самі виклали в мережу фотографії своїх дітей зі зброєю, яку не відрізнити від справжньої – принаймні, неозброєним оком. А потім хтось виклав у себе в твітері фотографії, де чоловік у камуфляжі, який проводив заняття з дітьми, у коментарях названий «​ополченцем»​.

Майор Стаценко на зв'язок не виходить – дізнавшись про скандал, що вибухнув, він одразу ж видалив фотографії дітей зі своєї сторінки в соціальній мережі «ВКонтакте» і закрив її для повідомлень. Майор є активістом військово-патріотичної організації «Червона зірка», і заступник керівника цієї організації Юрій Дореженський погодився пояснити Радіо Свобода, що ж сталося в дитячому садку.

Ми не вчимо дітей, як користуватися зброєю, як з неї стріляти, як цілитися, – цьому їх в армії навчать. Але показувати патріотизм на пальцях – це якось безглуздо
Юрій Дореженський

– У нас є такий інтерактивний проект-вікторина, який називається «Зброя перемоги», ми його проводили в минулому році до 70-річчя повного звільнення Ленінграда від блокади, цього року він приурочений до 70-річчя великої Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Тобто ми не вчимо дітей, як користуватися зброєю, як з неї стріляти, як цілитися, – цьому їх в армії навчать. Але показувати патріотизм на пальцях – це якось безглуздо. А тут ми наочно показуємо їм, наприклад, гвинтівку Мосіна, я їм розповідаю про знамениту «атаку мерців» 1915 року – у жодному підручнику цього немає. Якщо я беру снайперську гвинтівку Токарєва, я їм розповідаю про Людмилу Михайлівну Павлюченко, знамениту жінку-снайпера. Тобто ми розповідаємо про подвиги, вчинені у різні роки солдатами і офіцерами російської, Червоної, радянської, нинішньої російської армії. Дітей треба вчити на подвигах – як мене колись вчили на подвигах піонерів-героїв. А зараз я погортав підручники історії – вони, на жаль, знеособлені, але ж є імена, якими пишається вся країна, і вони повинні знати їх. Вони повинні знати, що таке 8 вересня для Ленінграда, 18, 27 січня.

– У дитячий садок зі зброєю – чи не зарано?

– Дитячий садок – ви знаєте, по-перше, це була старша група, і ми їм розповідаємо зовсім по-іншому, там мови не було про подвиги, ми їм розповідаємо про армію, про солдатів, про свято 23 лютого. Діти реагували дуже добре, в очах був інтерес. Адже сьогодні в школах запитай – що за день 15 лютого, день виведення військ з Афганістану, день воїнів-інтернаціоналістів – відсотків 50, напевно, дадуть відповідь. Зате про День закоханих знають всі!

– А може, це добре, може, про любов і мир треба думати більше, ніж про війну і смерть?

– Безумовно. Але є дати в історії нашої країни (Росії – ред.) – не знати їх не можна.

– Проте, реакція на свято в дитячому садку була бурхливою – Ви вважаєте її неправильною?

Ми ж усі в дитинстві грали у «войнушку» – невже це погано?
Юрій Дореженський

– Абсолютно неправильною. У мене дід пройшов усю війну, і хоч я його мало бачив у своєму житті, але моя доля – бути військовим – уже була визначена. Ми ж усі в дитинстві грали у «войнушку» – невже це погано? Всі діти в неї грають. Треба готувати нормальних патріотів своєї країни, інакше ми будемо мати те, що ми маємо в країнах ближнього зарубіжжя. Ви знаєте, Геббельс, хоч був і покидьком, але у нього є слова про те, що якщо народ позбавити своєї історії, то через покоління він перетворюється в натовп, а ще через покоління це буде стадом, з яким можна робити все, що завгодно. Дуже не хочеться, щоб це сталося.

На запитання, чи правильно пов'’язувати патріотизм виключно з військовою темою, Юрій Дореженський відповів, що це неправильно, але одразу ж перейшов до військових подвигів.

Завідувача дитсадка Маргариту Іванову викликали для пояснень в адміністрацію Приморського району міста. Начальник відділу освіти районної адміністрації Валентина Левскі каже, що якби не журналісти, вони б і не дізналися, що сталося.

Це дитячий садок, значить, там завжди присутніє знайомство з професіями, і тут було розширення уявлення про військову професію
Валентина Левскі

– 10 лютого в дитячому садку № 69 з ініціативи батьків проводилася виставка макетів малогабаритної стрілецької зброї. Пропозиція надійшла від батьків дітей старшої групи, там один з тат – громадський представник військово-патріотичної організації «Червона зірка», майор, інші батьки його пропозицію підтримали, звернулися до завідувача, вона теж підтримала. І 19 лютого пройшло це заняття з поданням макетів стрілецької зброї. Це дитячий садок, значить, там завжди присутнє знайомство з професіями, і тут було розширення уявлення про військову професію. Проводив захід представник «Червоної зірки», показував стрілецьку зброю, атрибути, розповідав про військові професії – про розвідників, радистів.

На цьому заході була присутня і частина батьків. Як завжди, коли відбуваються зйомки, адміністрація бере згоду у батьків – письмовий дозвіл знімати дітей. І на мій погляд, все це відбулося в рамках знайомства з професією, і нічого такого, що потім з’явилося на сайті, – «ополченці» та інше – нічого такого там не було. Просто суть у тому, що батьки потім розмістили фотографії в мережі, особливо одна мама, не буду називати її прізвище, розмістила фотографії своєї дочки зі зброєю – в основному, щоб порадувати дідуся – військового льотчика. І зробили вони це, абсолютно не розуміючи, що таке інтернет і як це все можна інтерпретувати. Ніхто з них про це не подумав. І зараз багато хто образився, образилися і за себе, і за своїх дітей.

За словами Валентини Левскі, увечері 25 лютого обурені батьки вже влаштували в дитячому садку збори, вони готують лист з вимогою від «Фонтанки» спростування – не скільки факту проведення патріотичного свята, скільки його інтерпретації.

У всіх інших групах День захисника Вітчизни відзначався, як завжди – конкурсами малюнків і тому подібним. Але тут був цей військовий тато, і батьки так захотіли!
Валентина Левскі

– Сьогодні увесь день дитячий садок тероризують. Я згодна, що дітей у старшій групі, можливо, потрібно було знайомити з цією виставкою в якійсь іншій формі, і якби завідувачка до нас звернулася, ми б їй методично підказали, що можна зробити. Але шум відбувся не через саме свято, а через фотографії, які завжди можна насмикати з контексту. У всіх інших групах День захисника Вітчизни відзначався, як завжди – конкурсами малюнків і тому подібним. Але тут був цей військовий тато, і батьки так захотіли! Так, напевно, вихователям треба було їм пояснити, що, мабуть, це не потрібно робити в старшій групі дитячого садка. Але це сталося. Батьки – не педагоги, а вихователі – педагоги, вони повинні були виправити батьків, підказати, що це може бути прекрасний захід – але для школи, а не для дитячого садка.

У завідувачки дитячого садка № 69 у Санкт-Петербурзі коментар взяти не вдалося.

Інтернет-газета «Фонтанка», на яку так розсердилися патріотично налаштовані батьки, встигла дізнатися думку Міноборони Росії про захід, що відбувся у дитячому садку: виявилося, що там його не схвалюють, надалі подібних ініціатив не підтримуватимуть, а з майором Стаценком збираються провести виховну роботу.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG