Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники Росії просять слідство змінити запобіжний захід для Савченко


Надія Савченко в суді 25 лютого, 2015 року
Надія Савченко в суді 25 лютого, 2015 року

Глава Ради з прав людини при президенті Росії Михайло Федотов сьогодні відправив листа на ім'я голови слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна з проханням про зміну запобіжного заходу для Надії Савченко. Про це Радіо Свобода повідомила член президентської ради з прав людини Олена Масюк.

За її словами, після її звернення до колег збираються підписи під ще одним листом, який підготувала авторитетний юрист, член Конституційного суду у відставці Тамара Морщакова.

Між тим Федеральна служба виконання покарань(ФСВП) називає задовільним стан здоров’я Савченко і закликає правозахисні організації та ЗМІ не вводити громадськість в оману недостовірною і неперевіреною інформацією. В інтерв’ю Радіо Свобода Олена Масюк сказала, що таким чином ФСВП Росії бере на себе відповідальність за життя Савченко.

«Своєю заявою вони беруть на себе відповідальність за життя Надії Савченко. Я вважаю, що здоров’я Савченко в останні дні різко погіршилося. І те, що вона говорила мені в останні дні, про те, які у неї є зараз проблеми з організмом, це говорить про те, що вже є системні зміни. І те, що мені казали лікарі в приватній бесіді теж говорить про те, що здоров’я Савченко ніяк не може вважатися задовільним», – сказала правозахисниця.

Масюк звертає увагу також на те, що ніяких офіційних документів від лікарів, які проводили обстеження Надії Савченко, немає ні в адвокатів, ні в самої української льотчиці.

Надія Савченко голодує вже 77 днів, 19 лютого вона відмовилася від ін’єкцій глюкози.

25 лютого Московський міський суд залишив у силі рішення Басманного суду Москви, який продовжив арешт до 13 травня. Тоді під час засідання Савченко заявила, що «до наступного суду я можу й не дожити».

26 лютого із закликом негайно звільнити Надію Савченко з гуманітарних міркувань до Росії звернувся Євросоюз. Там нагадали, що Москва несе відповідальність за стан здоров’я української льотчиці.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG