Доступність посилання

ТОП новини

З журналіста Захарчука, підозрюваного в зраді, обвинувачення не зняли – СБУ


З журналіста російського інформагентства «Невские новости» громадянина України Андрія Захарчука, підозрюваного в державній зраді, СБУ не зняла обвинувачення, і розслідування його справи продовжується. Про це в коментарі Радіо Свобода заявила речниця СБУ Олена Гітлянська, спростувавши інформацію російських ЗМІ про те, що з нього зняли обвинувачення і обміняли 21 лютого разом із бойовиками на українських військових.

«Захарчуку було змінено запобіжний захід на непов’язаний з триманням під вартою. Але відповідно до рішення, він мав з’являтися і бути на контакті зі слідчим, оскільки слідчі дії щодо цієї особи продовжуються. Ми бачили інформацію, що він виїхав за межі України (в Санкт-Петербург – ред.). Справа продовжує розслідуватися і якщо він не буде з’являтися у визначений термін на допит і не буде іти на контакт зі слідством, його буде оголошено в розшук», – зазначила Гітлянська.

«Якщо людина звільняється з-під варти, але слідство продовжується, вона не має права залишати країну», – додала речниця.

10 лютого СБУ затримала громадянина України Андрія Захарчука, який працює журналістом в Росії, відкривши проти нього кримінальне провадження за частиною 1 статті 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Згідно з даними слідства, він прибув до Миколаєва, де зробив на свій фотоапарат знімки Інгульського і пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод». Як заявили в СБУ, ці два заводи є стратегічними об’єктами і підприємствами, що входять в Державний концерн «Укробронпром».

Слідство інкримінує журналісту роботу на агресора, а оскільки він є громадянином України, то, на думку правоохоронних органів, він діяв в порушення статті 65 Конституції України, згідно з якою захист Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Адвокат Андрія Захарчука заявив, що його підзахисний є журналістом, тож фотографування і збір інформації є його професійними обов’язками. Підозрюваний журналіст заявив, що зроблені фотографії він не відправляв до Росії і не збирався цього робити. За його словами, він не знав, що не можна фотографувати бронетанковий завод й Інгульський міст.

XS
SM
MD
LG