Доступність посилання

ТОП новини

Елітні пенсіонери вибиратимуть між роботою і пенсією


Депутати більше не отримуватимуть пенсію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Депутати більше не отримуватимуть пенсію?

У парламенті голосуватимуть за зміни до пенсійної системи, аби отримати транш МВФ

Депутати не повинні отримувати і зарплату, і пенсію водночас. Так вирішив уряд і пропонує парламенту проголосувати за відповідні зміни до пенсійної системи вже в понеділок, 3 березня. Вибирати між роботою та пенсією доведеться також суддям, прокурорам та іншим чиновникам. Решта пенсіонерів, що не належать до цих «спеціальних груп», одержуватимуть 85% виплат, якщо вирішать залишитись на роботі. Експерти пояснюють, що це зараз доцільні, хоч і неструктурні зміни.

Пані Валентина отримує 1400 гривень, утім, точно знає: прожити на ці гроші неможливо. Тож допомагає своєму бюджету, продаючи в дворі овочі з машини. Каже, що це «навіть не гроші»: майже все, що заробляє, витрачає на бензин, аби доїхати з рідного села до Києва і повернутись назад.

Каже, що пенсії вистачає лише на комунальні послуги та недорогу їжу, про те, щоб купити нові речі, не думає давно.

«На що витрачаю? За газ, за світло (заплатити – ред.), а решта крізь пальці протече. Якби ще муки не було, сала не було, не було б за що жити. Ще добре, що ми в селі живемо», – додає вона.

Якщо депутат працює – має відмовитись від пенсії

Зараз мінімальна пенсія в Україні – трохи більше ніж 1070 гривень, звітує Пенсійний фонд. Утім, для так званих спеціальних груп населення виплати суттєво більші. До них зараховують суддів, прокурорів, народних депутатів та інших чиновників. Парламент планує поставити їх перед вибором: працювати і відмовитись від пенсії, або у повному обсязі отримувати виплати від держави, але піти на відпочинок. Таким чином держава має намір зекономити близько 4 мільярдів гривень.

Певні обмеження стосуватимуться і решти пенсіонерів: якщо вони бажають і далі працювати – отримуватимуть 85% допомоги від держави. Також уряд пропонує поетапно підвищити на 5 років пільговий пенсійний вік для жінок, окрім того, збільшити страховий стаж для осіб, які мають право на пільгову пенсію.

Зміни до пенсійної системи – вимога МВФ?

Подібні обмеження необхідні, аби скоротити дефіцит Пенсійного фонду, сказав у коментарі Радіо Свобода очільник фонду Олексій Зарудний. Саме збалансованість пенсійної системи є головною вимогою МВФ у цій сфері. Утім, про вимоги скорочувати виплати вразливим прошаркам населення не йдеться, додає він.

Є й інші шляхи збалансування: це і легалізація заробітної плати, і запровадження єдиних принципів у пенсійному забезпеченні
Олексій Зарудний

За словами Зарудного, пенсії для пільгових категорій громадян зараз частково покриваються за рахунок загальних надходжень до держбюджету. Загальний ресурс, що спрямовується з головного кошторису країни до фонду, нині на рівні 81 мільярда гривень – це, приблизно, на 10% менше, аніж торік.

«Є й інші шляхи збалансування: це і легалізація заробітної плати, і запровадження єдиних принципів у пенсійному забезпеченні. Ми по всіх цих принципах працюємо. Будемо вносити відповідні пропозиції (для МВФ – ред.)», – пропонує альтернативу Зарудний.

Змінювати пенсійну систему потрібно структурно – експерт

Законопроект із відповідними змінами до пенсійної системи містить багато суперечливих моментів і упроваджується неструктурно, без роз’яснення нюансів населенню. Утім, за кризової ситуації, що є в українській економіці, навіть 4 мільярди гривень, які вдасться таким чином зекономити, – уже перевага. Таку думку висловила експерт Реанімаційного пакету реформ Маріанна Онуфрик.

За словами експерта, подібні зміни до пенсійної реформи можуть бути дискусійними, але вони спрямовані на досягнення «пенсійної справедливості». З часом, додає вона, Україна має взагалі переглянути підхід до забезпечення осіб, що вже не працюють: людина отримуватиме стільки, скільки «відклала» за роки роботи.

«Взагалі, сама ідеологія того, що всі повинні мати рівні умови щодо пенсійного забезпечення, є правильною. І ми працюємо з тієї позиції, що пенсія повинна залежати виключно від суми внесків, які ти вніс», – додала вона.

Верховна Рада голосуватиме за ці зміни, необхідні для отримання чергового траншу від МВФ, на засіданні 3 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG