Доступність посилання

ТОП новини

Чому розповіді захисників Дебальцева суперечать заявам президента?


Українські вояки відводять важке озброєння, неподалік Дебальцева, 26 лютого 2015 року
Українські вояки відводять важке озброєння, неподалік Дебальцева, 26 лютого 2015 року

Дуже позитивним є те, що бійці добре відгукуються про своїх безпосередніх командирів – експерт

Київ – «Організовано вивели» й «нас покинули» – такі полярні твердження досі звучать щодо виходу українських регулярних та добровольчих підрозділів із Дебальцева. Зняти цей конфлікт між заявами офіційних осіб та словами бійців може тільки встановлення правди та організаційні висновки з неї, вважає експерт Центру Разумкова Олексій Мельник.

Військові ЗСУ та добровольці, які виходили з Дебальцева, починаючи з 18 лютого, раді, що вирвалися з «вогневого мішка» бойовиків, але дуже тяжко переживають смерть товаришів, яких втратили дорогою.

Підставив нас «Порох» – військові з Дебальцева повернулись в столицю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:51 0:00

Багато з тих, хто вийшли, кажуть, що ухвалили рішення про вихід через неможливість подальшої оборони й свідчать: жодного «режиму тиші» не було. Бійці розповідають, що не чули про організований вихід, бо довгий час не мали зв’язку зі штабом, а вижили завдяки рішучості своїх безпосередніх командирів.

Можна по-різному оцінювати об’єктивність того, про що говорять бійці, наголосив Радіо Свобода Олексій Мельник, співдиректор програм міжнародної безпеки Центру Разумкова. Сам, в минулому, військовий льотчик, Мельник каже, що «рядовий боєць міг і не знати команди, яка прийшла по вертикалі».

Проте, у цій ситуації, на думку експерта, «такого не повинно бути».

Боєць, «по-перше, повинен бути поінформований, а по-друге, він повинен бути впевнений, що держава не кине. Як там, на лінії фронту, так і після того, як він звідти вийшов».

Олексій Мельник стверджує, що «найголовніше в армії, те, що змушує солдата підніматися в атаку, окрім безперечно, патріотизму, це «відчуття ліктя». Адже, кожен у бою хоче захистити свого товариша, бо хоче бути впевненим, що і «його не кинуть у разі поранення, не кинуть в оточенні».

Експерт вважає дуже позитивним те, що бійці так добре відгукуються про своїх безпосередніх командирів.

Це вказує, що «наші командири зараз на рівні тактичному, оперативному навчилися воювати, й вони разом зі своїми бійцями. І, мабуть, це їхній успіх, що вийшли із таким значно меншим рівнем втрат, аніж їх анонсував Путін у Мінську».

Українські військові відводять важке озброєння. Селище Благодатне, Донецька область, 27 лютого 2015 року
Українські військові відводять важке озброєння. Селище Благодатне, Донецька область, 27 лютого 2015 року

Від Президента приховують справжню інформацію?

Що ж до заяви головнокомандувача про те, що підрозділи Збройних сил України залишають Дебальцеве Донецької області організовано, з бойовою технікою і зброєю, Олексій Мельник сказав, що хоче «вірити в те, що президент був чесним».

Проте, за словами Мельника, це наштовхує на думки про те, що й президент не знав повної інформації про Дебальцеве.

«Для мене це сигнал того, що ті, хто його (президента, – ред.) інформує, приховують від нього справжню інформацію», – сказав експерт.

Він наголосив: «Із десяток журналістів світових авторитетних видань говорять про те, що частина техніки була покинута. Це може свідчити про те, що виведення не було наскільки плановим, як це доповідали президенту. І що претензії досить часто обґрунтовано звучать на адресу Генерального штабу».

Натомість, представники Генштабу вважають операцію з виведення українських підрозділів «надскладною і вдалою».

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG