Доступність посилання

ТОП новини

Українці у Сіднеї вимагали звільнити Савченко та вшанували пам’ять Нємцова


Акція на підтримку Савченко у Сіднеї
Акція на підтримку Савченко у Сіднеї

У Сіднеї у неділю відбулася акція на підтримку української льотчиці Надії Савченко. Близько 70 українців із Сіднея, Ньюкасла та Літгоу зібралися на одній із центральних пішохідних вулиць міста, щоб привернути увагу австралійців до незаконного викрадення та ув'язнення льотчиці.

Як розповіла Радіо Свобода організаторка акції Галина Альохіна, учасники отримали білі стрічки на чоло з написом #freeSavchenko. Перехожим роздали понад півтори тисячі листівок із розповіддю про Надію Савченко та її голодування у російській в’язниці. Водночас організатори збирали підписи під петицією до австралійського уряду, щоб той ужив термінових заходів на захист та звільнення української льотчиці. Щоб взяти участь в акції на підтримку Надії Савченко, декілька австралійців проїхали понад 300 кілометрів.

Опісля учасники акції долучилися до жалобного мітингу пам’яті Бориса Нємцова біля російського консульства. Вони читали вірші, присвячені російському опозиціонеру, слухали «Плине кача», співали гімн України, та скандували «Герої не вмирають» та «Путін, геть із України!» тощо. На паркані установи активісти прикріпили портрети Бориса Нємцова та Надії Савченко. У відповідь співробітники консульства викликали поліцію.

«Приїхала поліція і ми мітингували під її наглядом. Тому що вони не можуть заборонити протестувати, наше право записано у Конституції. Тільки плакати наші прибрали, коли ми пішли», – пояснює організаторка траурного мітингу Оксана Крісс.

Акції на підтримку ув’язненої у Росії Надії Савченко у неділю відбулися не лише у Києві й інших українських містах, але й за кордоном, зокрема у Португалії, Болгарії, Австрії. Звільнення Савченко вимагали і на ході памʼяті Бориса Нємцова у Москві.

XS
SM
MD
LG