Доступність посилання

ТОП новини

Працівники «Південмашу» пікетували Генпрокуратуру через невиплату зарплати


У понеділок десятки працівників головного виробника космічної техніки в Україні – державного підприємства «Південний машинобудівний завод», що у Дніпропетровську, а також незалежних профспілок пікетували Генеральну прокуратуру України в Києві. Про це Радіо Свобода повідомили учасники пікету.

За словами учасників, вони вимагали від Генеральної прокуратури втрутитись у ситуацію з невиплатою зарплати на підприємстві упродовж понад півроку, розпочати кримінальні провадження за цим фактом, а також за фактами невиплати зарплати на інших промислових підприємствах Дніпропетровщини різних форм власності. Крім того, пікетувальники звернулись до Генеральної прокуратури з вимогою розслідувати побиття профспілкового активіста Євгена Деркача, яке сталося 19 лютого в Дніпропетровську, не як крадіжку, а як перешкоджання його громадській роботі.

Учасники акції тримали в руках плакати з написами «Віддайте нашу зарплату!», «Нас не залякати! Женю, ми з тобою!» тощо.

За словами працівників, заборгованість із заробітної плати на заводі складає понад 80 мільйонів гривень, через фінансові проблеми більшість цехів підприємства «у простої». Крім того, працівники «Південмашу» нарікають на брак замовлень на їхню продукцію, зокрема, з боку держави.

Як поінформували учасники акції, з будівлі Генеральної прокуратури в понеділок до них вийшли представники відомства, прийняли резолюцію мітингу й погодились взяти справу під свій контроль. Також вони пообіцяли відкрити кримінальне провадження за фактом побиття Євгена Деркача з мотивів перешкоджання його профспілковій діяльності.

Із початку року це вже шоста акція протесту працівників «Південмашу». Раніше вони збирались на мітинги під прохідною підприємства і перекривали вулицю.

За даними з адміністрації підприємства, для стійкої роботи «Південмашу» 2015 року завод потребує замовлень на 2,5 мільярди гривень, обсяги уже укладених контрактів оцінюють в менш ніж 1 мільярд гривень.

У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що доручить включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

XS
SM
MD
LG