Доступність посилання

ТОП новини

У російських слідчих ізоляторах перебуває понад 20 українців – Перебийніс


Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Понад 20 українських громадян утримуються правоохоронними органами Росії. Такі дані в ефірі Радіо Свобода навів речник МЗС України Євген Перебийніс.

Він не виключає, що ця цифра може бути і більшою. «Зараз понад 20 людей утримується в Росії. Але я не скажу, що це вичерпна цифра, тому що Росія грубо порушує всі міжнародні норми, не повідомляючи, як вона має це робити відповідно до міжнародних конвенцій, про затримання українських громадян», – сказав Євген Перебийніс.

Речник зазначив, що часто МЗС доводиться дізнаватися про затриманих від їхніх друзів та родичів, і не завжди російська сторона допускає консула до українських громадян. «Як тільки ми про це дізнаємося, ми одразу ж і ноти протесту, і запити на зустріч з нашими громадянами направляємо. В багатьох випадках консул зустрічається з нашими громадянами. Але, наприклад, щодо пана Солошенка, Росія без будь-яких причин не надала згоду на зустріч із нашим консулом і так по багатьох громадянах України», – додав речник МЗС.

Натомість російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка опікується долею затриманих, зокрема й українських, у коментарі Радіо Свобода заявила, що консул України у Москві Геннадій Брескаленко «дуже кволо» захищає права українських громадян.

У березні 2014 року у зв’язку з подіями у Криму МЗС України відкликало посла України в Російській Федерації Володимира Єльченка для консультацій.

Юрій Солошенко – 72-річний громадянин України, якого Росія утримує за ґратами за підозрою у шпигунстві. Сам він звинувачення на свою адресу відкидає.

XS
SM
MD
LG