Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська четвірка»: звільнити Савченко, посилити роль ОБСЄ


(архівне фото)
(архівне фото)

Президенти України Петро Порошенко, Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель вкотре закликали президента Росії Володимира Путіна негайно звільнити утримувану в Москві українку Надію Савченко.

Також у перебігу телефонної розмови чотирьох керівників у «нормандському форматі» Порошенко наголосив на необхідності звільнення усіх заручників, які незаконно утримуються на території Донецької, Луганської областей та в Росії, повідомила прес-служба голови української держави.

Співрозмовники підтримали українську пропозицію розмістити спостерігачів ОБСЄ на всіх точках порушення режиму припинення вогню, зокрема, розпочати з 10 таких точок: Щастя, Попасна, Станиця Луганська, Кримське, Авдіївка, Волноваха, Гранітне, Луганське, Широкине, район Донецького аеропорту.

Крім того, сторони наголосили на необхідності забезпечити безпеку та належний режим роботи інспекторів ОБСЄ, включно з безперешкодними перевірками в місцях дислокації відведеної техніки.

Співрозмовники також домовилися про необхідність публікації щоденного звіту ОБСЄ про порушення режиму припинення вогню, який має направлятися усім МЗС країн «нормандського формату».

Серед інших питань співрозмовники обговорили проблему доставки української і міжнародної гуманітарної допомоги на Донбас та енергетичні питання, мовиться в повідомленні.

Співрозмовники домовилися про проведення у п’ятницю консультації на рівні заступників міністрів закордонних справ, де також обговорюватиметься питання миротворців.

У прес-службі президента Франції, зі свого боку, про цю розмову повідомили, що чотири керівники обговорили стан виконання комплексу заходів, ухваленого в Мінську 12 лютого, і констатували: є певний поступ, але становище має бути поліпшене.

Співрозмовники погодилися просити ОБСЄ про більш безпосередню роль у цьому поліпшенні стану виконання домовленості про припинення вогню і відведення важких озброєнь і про подання щоденних звітів про це.

А в полегшенні звільнення утримуваних осіб і доставки гуманітарної допомоги мав би взяти участь Міжнародний комітет Червоного Хреста, вважають четверо керівників.

Представники міністерств закордонних справ чотирьох країн мають зустрітися у п’ятницю, щоб обговорити подальший перебіг виконання мінських домовленостей, повідомляє Єлисейський палац.

Прес-служби інших двох керівників іще не повідомляли про цю розмову.

XS
SM
MD
LG