Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: російські військові на Донбасі визнають розбіжності між словами і діями сепаратистів


Сепаратисти біля зруйнованого ними донецького аеропорту, 3 березня 2015 року
Сепаратисти біля зруйнованого ними донецького аеропорту, 3 березня 2015 року

Російський генерал-полковник у штабі Спільного центру контролю і координації визнав розбіжність між заявами угруповання «ДНР» про відведення його артилерії і артилерійськими обстрілами українських позицій, повідомили в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Як мовиться в повідомленні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні станом на вечір понеділка, 2 березня, того дня в журналі подій штабу Спільного центру в Соледарі було зареєстровано дев’ять випадків артилерійського обстрілу позицій українських військ поблизу донецького аеропорту, здійснених із Путилівського лісу, що в північній частині Донецька.

Загалом за попередню добу, за даними записів у цьому журналі, протягом дня 1 березня і ночі на 2 березня біля донецького аеропорту відбулося 26 порушень режиму припинення вогню, а всього на лінії контакту – 39 порушень.

За повідомленням, протягом 2 березня спостерігачі самі стали свідками кількох перестрілок чи обстрілів і на Донеччині, і на Луганщині.

Крім того, спостерігачі вкотре повідомили, що в угрупованні «ЛНР», яке, як і «ДНР», теж заявило, що вже відвело свої важкі озброєння від лінії контакту, місію ОБСЄ так і не допустили до моніторингу цього відведення. За повідомленням, спостерігачів не допустили в місця нинішнього перебування цих озброєнь, а також не надали переліку озброєнь, що їх угруповання «ЛНР» мало на початок відведення.

Українські силовики останніми днями вже не раз заявляли, що сепаратисти, відводячи свої важкі озброєння про людське око протягом дня, вночі крадькома повертають їх на попередні позиції, або ж під виглядом відведення здійснюють насправді перегрупування сил. Українська сторона каже, що ще продовжує процес відведення своїх важких озброєнь, але в разі порушень із боку сепаратистів готова відразу повернути їх.

Встановлення режиму припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії контакту передбачають мінські домовленості і від вересня минулого року, і від лютого нинішнього.

XS
SM
MD
LG