Доступність посилання

ТОП новини

Фейк від ЗМІ Росії: в Україні розробили ескіз банкноти із зображенням Гітлера


Ще одна вигадка – українська влада боялась прокоментувати вбивство Нємцова «без реакції Вашингтона»

Російський телеканал «Россия-1» повідомив, що в Україні партія «Свобода» буцімто розробила ескіз нової української купюри, на якій зображений Адольф Гітлер. Однак це фотофейк. А телеканал LifeNews розповів, буцімто президент України Петро Порошенко прокоментував смерть Бориса Нємцова лише після реакції західних лідерів.

Телеканал «Россия-1» у вечірній програмі «Вести в 20:00» показав сюжет, в якому повідомив, що українська партія «Свобода» розробила ескіз нової української купюри номіналом 1000 гривень, на якій нібито зображений Адольф Гітлер. Сюжет пройшов іще 12 січня цього року, але в соцмережах його почали розкручувати лише нині.

«До речі, якщо Західну Україну окупував Сталін, то Яценюк міг би тепер повернути її Польщі, але не поспішає, тому що явно розмірковує не з точки зору визволителів Європи від фашизму, а з точки зору Третього рейху, в соцмережах Яценюка вже порівнюють за це, причому навіть зовні, з Генріхом Гімлером, а партія «Свобода» Тягнибока вже розробила проект купюри 1000 гривень, яка відображає цінності нових українських еліт», – розповів ведучий.

​Фото, яке використали у цьому сюжеті, домалювавши у профіль портрет Гітлера, можна знайти у мережі на форумах, у повідомленнях, датованих ще 27 січня 2011 року. На оригінальному фото ескізу презентаційної купюри, без ніякого номіналу взагалі, зображено портрет українського письменника Пантелеймона Куліша. А його «перемальовку» з Гітлером анонімні «фотошопники» влаштували ще принаймні понад півроку тому.

Раніше, ще у 2011 році, ЗМІ повідомляли про можливе використання такого ескізу з портретом Пантелеймона Куліша для купюри номіналом у 1000 гривень.​ У Нацбанку це тоді ж спростували, повідомивши, що купюра з Кулішем була створена ще 2008 року для міжнародної виставки, щоб розрекламувати технічні можливості українського банкнотно-монетного двору.

Канал LifeNews суперечить інфографіці, яку сам же і запропонував

Телеканал LifeNews розповів, що буцімто українська влада боялась прокоментувати вбивство російського політика-опозиціонера Бориса Нємцова «без реакції Вашингтона».

За словами російських журналістів, судячи з хронології появи коментарів західних лідерів та ЗМІ про вбивство Бориса Нємцова, офіційний Київ не поспішав давати свою оцінку злочину.

«Перші коментарі українських чиновників посипалися тільки після того, як свою позицію щодо трагедії озвучили західні лідери», – мовиться в повідомленні.

На підтвердження продемонстрували інфографіку з хронологією коментарів світових лідерів та авторитетних видань. Якщо ж довіряти цій же інфографіці, то Петро Порошенко висловився раніше, ніж президент США Барак Обама та канцелярія німецького лідера Ангели Меркель.

02.03.2015
Фейк у ЗМІ: посол США приніс на місце загибелі Нємцова прапор України

Російські і деякі українські медіа повідомили, що квіти, які Джон Теффт приніс, щоб вшанувати Нємцова, були із синьо-жовтою стрічкою далі
26.02.2015
Проросійські ЗМІ поширили вигадку про бійця, якого не існує – представник полку «Азов»

«Такої людини візуально навіть не існувало в полку» – Олександр Алфьоров далі
24.02.2015
Телеканал Росії видав бойовиків «Оплоту» в Донецьку за вояків України

А інший російський канал наголошує на відсутності доказів «участі Росії у внутрішньо українському конфлікті» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG