Доступність посилання

ТОП новини

При виконанні Мінська-2 важливо відновити контроль України за кордоном – Меркель


Ангела Меркель
Ангела Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що пріоритетом після встановлення стабільного режиму припинення вогню на сході України має бути відновлення контролю України за всіма ділянками кордону з Росією. Про це вона заявила сьогодні в Брюсселі після зустрічі з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

«Мінські угоди мають бути повністю виконані аж до відновлення доступу України до тієї частини російсько-українського кордону, яку вона сьогодні не контролює. Територіальна цілісність України буде відновлена лише тоді, коли Україна відновить контроль над усім своїм кордоном», – наголосила Меркель.

Вона також відзначила, що якщо комплекс заходів із виконання Мінських угод не буде втілений у життя сепаратистами та Росією, то ЄС готовий запровадити нові санкції проти останньої.

«Головною темою нашого обговорення сьогодні була конструктивна імплементація Мінських угод задля того, щоб зупинити кровопролиття та смерті в цьому регіоні, а також домогтися стабільного припинення вогню. Але якщо комплекс заходів із виконання Мінських угод буде порушений, Європейська рада та Європейська комісія готові розробити та ухвалити нові санкції», – заявила Меркель.

У вівторок, 4 березня, верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявила в Брюсселі, що для Євросоюзу важливо також домогтися посилення ролі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

У Мінську 12 лютого відбулися переговори про врегулювання кризи на Донбасі за участю лідерів України, Росії, Німеччини і Франції.

За підсумками переговорів затвердили комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих мінських домовленостей. Цей документ підписала контактна група: представники України, ОБСЄ і лідери сепаратистів. Крім того, ухвалена декларація лідерів України, Франції Німеччини і Росії на підтримку цих заходів.

Нові домовленості, зокрема, передбачають припинення вогню на сході України з 00:00 15 лютого, а також відведення всіх важких озброєнь, виведення усіх іноземних військ з української території. Також передбачено обмін полоненими.

Захід та Україна звинувачують Росію у підтримці сепаратистів Донбасу, Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG