Доступність посилання

ТОП новини

Кучма про Савченко: «Найближчим часом її повинні відпустити. Щось мені підказує»


Українська льотчиця, депутат Верховної Ради України Надія Савченко під час засідання суду. Москва, 4 березня 2015 року
Українська льотчиця, депутат Верховної Ради України Надія Савченко під час засідання суду. Москва, 4 березня 2015 року

«Може бути за принципом нашим, що в Україні було з однією жінкою – хтось запросить на лікування. Тим більше, що німецькі лікарі обстежили її»

Леонід Кучма – другий всенароднообраний президент України – представляє державу на переговорах тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Уже не раз домовленості, які ухвалювала контактна група, так чи інакше порушувалися. Але якщо говорити про успіхи переговорів, якими вони є? Своїми думками Леонід Кучма поділився з Радіо Свобода

– По-перше, те, що процес почався. Можна було воювати без кінця. Дуже повільно, поступово, але ми приходимо до бажаного результату припинити війну, перестати стріляти, щоб люди не гинули у нас – і військові, і особливо мирні громадяни, діти. Головне, що ми маємо на сьогоднішній день набагато менше втрат, ніж за весь попередній час.

– Ви, можливо, бачили в «Новій газеті» гучне інтерв’ю з російським солдатом, який лежить у донецькому госпіталі, – це один із багатьох доказів присутності російських військ в Україні. Але Росія, як і раніше, стверджує, що взагалі не є стороною конфлікту. Напевно, непросто вести переговори, якщо його ключовий учасник заперечує сам факт своєї участі в конфлікті?

Якщо українці воюють зброєю ХХ століття, то сьогодні на території Донбасу є вже зброя XXI століття, і абсолютно зрозуміло, що вона російська

– Як на мене, сьогодні ніхто в світі не сумнівається, що там на Донбасі воюють професійні російські військові, що там стріляє зброя, причому найсучасніша. Якщо українці воюють зброєю ХХ століття, то сьогодні на території Донбасу є вже зброя XXI століття, і абсолютно зрозуміло, що вона російська. А те, що Росія взяла собі за правило, що вони там, мовляв, «не воюють і це чисто громадянський конфлікт», – якби це був чисто громадянський конфлікт всередині України, то він би вже давно закінчився, в серпні минулого року, як ви розумієте.

В серпні минулого року Росія показала всьому світові, що вона безпосередньо бере участь у цьому конфлікті

І в серпні минулого року Росія показала всьому світові, що вона безпосередньо бере участь у цьому конфлікті, і чим тоді закінчилося, ми пам’ятаємо, на жаль: я маю на увазі Іловайський котел, де загинуло дуже багато і українських військових, і цивільних осіб. Ніхто в світі не ставить під сумнів і не обговорює сьогодні, чи є там росіяни, чи ні. Мені сьогодні тільки дали прочитати інтерв’ю російського танкіста в «Новій газеті». Страшно дивитися на фотографію і читати дуже важко. Яка ж там пропаганда, щоб з Росії їхали сюди воювати?

– Ви не шкодуєте, що на переговорах із Донбасу відсутні американські представники, що переговори проходять в «нормандському», а не «женевському» форматі?

Леонід Кучма
Леонід Кучма

– Українська сторона на сто відсотків хотіла б, щоб брала участь американська сторона. Але російська сторона на сто відсотків не хоче, щоб там Америка була присутня. Ось і все питання: небажання Російської Федерації, щоб Америка брала участь у цьому процесі. Звичайно, Україні було б набагато легше.

– Чи Ви розумієте, чого хоче Путін, яку гру він веде і чому не відступається від України, незважаючи на весь тиск, незважаючи на всі санкції, незважаючи на виключення Росії з «Групи восьми»?

Головне для Росії – не пустити Україну в Європейський союз, не дати можливості побудувати справді сильну процвітаючу економіку

– Я не думаю, що Путін втратив від виключення з «великої вісімки» дуже багато, хоча з моральної точки зору це дійсно дуже важливо. Бжезинський говорив, що без України немає Російської імперії. Без України становище Росії зовсім не таке. Це головне для Росії – не пустити Україну в Європейський союз, не дати можливості побудувати справді сильну процвітаючу економіку, не дати можливості, щоб Україна була прикладом у цьому плані і для Росії. Ось головне протиріччя. Хоча хотілося б, щоб прозріння настало швидше для всіх для нас, тому що війна настільки вичавила нашу економіку, що не приведи господи. Так що будемо сподіватися на краще.

– Ще одна ситуація, яка викликає шок – це доля Надії Савченко. Багато хто дивується, чому, коли її життю загрожує пряма небезпека, її не хочуть випускати з в’язниці? Що Ви думаєте про цю справу, і чому російська влада, на Ваш погляд, проявляє таку разючу впертість?

– Я сам дивуюся. По-моєму, підстав для такого ставлення до Савченко абсолютно немає, я трошки знаю її біографію. Але мені здається, що найближчим часом її повинні відпустити. Щось мені підказує. Може бути за принципом нашим, що в Україні було недавно з однією жінкою, хтось запросить на лікування. Тим більше ми з вами чули, що німецькі лікарі обстежили її. Напевно, ситуація зі здоров’ям не блискуча, лунають голоси, що в березні можуть відбутися незворотні процеси. Тому, я думаю, що Росія теж зацікавлена, щоб не мати ще цієї проблеми. Роблять з неї видатного злочинця XXI століття!

Росіяни нехай подивляться на Донбас, що там діється, тисячі людей загинуло, як вони ставляться до тих, хто стріляє з російського боку в українців! Виходячи з цього хай і поставляться до долі Савченко. Тим більше, що в світі популярність на своїй принциповості вони не зароблять. Весь світ, включаючи Організацію Об’єднаних Націй, вже підключився. Люди добрі, напевно, треба якось відреагувати? Або дайте, будь ласка, абсолютно доказову базу, що вона злочинець XXI століття.

Будемо сподіватися на хороше. Вона депутат українського парламенту, член ПАРЄ, навіть з цієї точки зору її зобов’язані звільнити. Я думаю, що російська сторона ухвалить правильне рішення.

Над матеріалом працювали Дмитро Волчек (Російська редакція Радіо Свобода) і Людмила Ваннек. Повну версію інтерв’ю з Леонідом Кучмою читайте ТУТ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG