Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин: Україна сподівається на знижку в ціні на газ від Росії


Володимир Демчишин, архівне фото
Володимир Демчишин, архівне фото

Україна сподівається, що Росія запропонує знижку в ціні на її газ у рамках домовленостей про постачання на літній період, що почнеться з 1 квітня, заявляє міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Як сказав він журналістам, на газових переговорах, які Україна веде з Росією з участю Європейського союзу, російська сторона готова обговорювати знижки і переглядати вартість транзиту, хоча конкретних пропозицій іще не було.

За словами міністра, він очікує, що запропонована ціна російського газу для України з 1 квітня буде нижча, ніж ціна реверсного європейського. В такому разі Україна не бачить причин не купувати дешевший російський газ, сказав він.

Наразі, додав Демчишин, російський газ для України дорожчий від реверсного з Європи на 15 відсотків.

Нині Україна купує газ у Росії за тимчасовими умовами так званого «зимового пакету», укладеного за посередництва Європейської комісії минулої осені. Його чинність збігає наприкінці березня. Росія заявляла раніше, що не бачить підстав із квітня зберігати для України нинішню скидку в ціні на газ, визначеній газовими контрактами 2009 року. Україна натомість намагається якомога більше скоротити закупівлі російського газу, купуючи його натомість у європейських партнерів із постачанням за реверсною схемою.

XS
SM
MD
LG