Доступність посилання

ТОП новини

У Хельсінкській комісії США критикують Вашингтон за зволікання зі зброєю для України


Кріс Сміт, архівне фото
Кріс Сміт, архівне фото

Голова Хельсінкської комісії США розкритикував адміністрацію президента Барака Обами за зволікання в наданні України оборонної військової допомоги.

Виступаючи на слуханні в комітеті з закордонних справ Палати представників, голова комісії, конгресмен-республіканець Кріс Сміт заявив, що у США, по суті, діє фактичне ембарго на наданні Україні оборонних озброєнь, а зволікання з цим рівнозначне відмові.

Політик наголосив, що Україна потребує оборонних озброєнь негайно.

Він порівняв становище в Україні з конфліктом на Балканах 1990-х років. Тоді, нагадав Сміт, США теж не надали боснійцям і хорватам військової допомоги, яка дала б їм змогу захиститися від агресії режиму Слободана Мілошевича.

Крім того, Кріс Сміт висловив занепокоєння долею утримуваної в Росії за ґратами українки Надії Савченко, яка цього дня тримала голодування протесту проти її ув’язнення вже 82-й день.

США наразі надають Україні певну нелетальну військову допомогу; Білий дім каже, що розгляд можливості надати Україні також летальні озброєння все ще триває.

У США Комісія з безпеки і співпраці в Європі, відома також як Хельсінкська комісія США, є незалежним урядовим органом, що стежить за виконанням Хельсінкського підсумкового акту та інших зобов’язань у рамках Організації з безпеки і співпраці в Європі, членом якої є і Сполучені Штати.

XS
SM
MD
LG